Νέα απάντηση της Μόσχας στο ΝΑΤΟ

Σε δεύτερη ανάπτυξη νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων προχωρά η Μόσχα το Δεκέμβριο "τεντώνοντας το σχοινί" με τη Δύση.

Όπως μετέδωσε το Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ίντερφαξ, η Ρωσία θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή στο πλαίσιο προγράμματος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον εκσυγχρονισμό της πυρηνικής της άμυνας. Η πρώτη ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2006.

Πρόκειται για την κινητή μονάδα πυραύλων Topol-M, τα οποία αποτελούν μια νέα γενιά όπλων, τα οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, "θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Ρωσίας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια".

Τα Topol-M αναπτυχθούν στην πόλη Τεΐκοβο, η οποία βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας. Επισημαίνεται ότι ο Topol-M, μήκους 22 μέτρων, είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που φέρει μία κεφαλή.

Η ανάπτυξη των πυραύλων αυτών από τη Ρωσία αποτελεί απάντηση στο αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη.

Η απόφαση του ΝΑΤΟ προκάλεσε την έντονη δυσφορία του Κρεμλίνου και αποτέλεσε την απαρχή μιας περιόδου εντεινόμενης έντασης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Μόσχα θεωρεί ότι το σχέδιο απειλεί την εθνική της ασφάλεια.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον επιμένει ότι το ΝΑΤΟϊκό σχέδιο αποσκοπεί μόνο στην προστασία από επιθέσεις κρατών όπως το Ιράν. Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν πείθονται από τις αιτιάσεις των Αμερικανών.

Καμία πληροφορία δεν δόθηκε σχετικά με τον αριθμό των πυραύλων που θα αναπτυχθούν.

Πηγή: skai.gr