«Ναυάγιο» στις Βρυξέλλες

Τα νέα δεδομένα, μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα για το Eυρωσύνταγμα και την απόρριψη του κοινοτικού προϋπολογισμού, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσης δεν θα έχει συνέπειες για τη χώρα μας μέχρι και το 2008, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το Tρίτο Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης, αναφερόμενος σε τυχόν επιπτώσεις, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ ότι είναι περιορισμένος ο χρόνος που διαθέτουμε για την κατάρτιση προγραμμάτων απορρόφησης των πόρων. Πρόσθεσε επίσης ότι από το 2006 θα ισχύσουν νέα κριτήρια στήριξης των περιφερειών.
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος, επίσης ευρωβουλευτής της ΝΔ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στη μη επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να έχει αρνητική επίπτωση στις προσεχείς ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, τονίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ραντικάλ. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία δεν θα αφεθεί στις προκλήσεις των κύκλων εκείνων που επιθυμούν να κλείσει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
>Αντιδράσεις για τη Σύνοδο
Τίθεται σε αμφισβήτηση ο συνολικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής, υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι αστικές τάξεις της ΕΕ είναι ενωμένες όταν επιτίθενται στα λαϊκά δικαιώματα, αλλά διαχωρίζονται όταν διανέμουν τη λεία, καθως η καθεμία επιδιώκει να καρπωθεί τη μεγαλύτερη μερίδα.
Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης, εκ μέρους του ΣΥΝ, δήλωσε ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Οι λαοί της Ευρώπης, πρόσθεσε, ζητούν μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη που να τους προστατεύει».
Πηγή: skai.gr