Κλείσιμο

Ναυάγιο στις συνομιλίες Τραμπ-Κιμ. Πλήρη άρση των κυρώσεων ζήτησε ο Κιμ

Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των απαράδεκτων αιτημάτων της Βόρειας Κορέας για ολοκληρωτική άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ εναντίον της, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το Ανόι σε συνέντευξη τύπου.

Σημείωσε ότι δεν ήταν καλή στιγμή για να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών καθώς ο Κιμ δεν είχε κάνει καλή προετοιμασία για τη συνάντησή τους. «Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς από τις διαπραγματεύσεις και αυτή ήταν μία από αυτές», σχολίασε. 

Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Κιμ ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει κάποιες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του, όχι όμως αυτές που ήθελαν οι ΗΠΑ και γι' αυτό δεν μπορούν να αρθούν όλες οι κυρώσεις. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας. 

«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν δική μου απόφαση. Θέλω να διατηρήσω τη σχέση που έχουμε, θα δούμε τι θα γίνει σύντομα», δήλωσε επίσης ο Τραμπ.

Είπε ότι πιστεύει πως ο Κιμ θα κρατήσει την υπόσχεσή του και δεν θα προχωρήσει σε άλλες πυρηνικές δοκιμές. «Τον εμπιστεύομαι και κρατάω την υπόσχεσή του. Ελπίζω να αποδειχθεί αληθινή» τόνισε ο Τραμπ.

Ενημέρωσε ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών για τρίτη Σύνοδο Κορυφής.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι ο κ. Κιμ δεν γνώριζε για τα βασανιστήρια στα οποία εικάζεται ότι  υπεβλήθη ο αμερικανός φοιτητής Όττο Γουόρμπιερ ο οποίος κρατήθηκε για μήνες στη Βόρεια Κορέα και πέθανε λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2017.

«Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων στο Βιετνάμ, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της», ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», ανέφερε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

Υπήρξε προσδοκία ότι οι δύο ηγέτες θα ανακοίνωναν τη συμφωνία τους για το ακανθώδες θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού.

Στο πρόγραμμα που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη σημερινή ημέρα προέβλεπε μια «Τελετή Υπογραφής Συμφωνίας» καθώς και ένα γεύμα εργασίας για τους δύο ηγέτες, αλλά τελικά οι συνομιλίες πήραν διαφορετική τροπή και ακυρώθηκαν όλα.

Επίσης ο Κιμ είχε δηλώσει ότι και μόνο η παρουσία του αποδείκνυε την προθυμία του να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση.


Πηγή: skai.gr