ΝΑΤΟ: Παρατείνεται μέχρι το 2022 η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ

Την παράταση της θητείας του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για δύο ακόμη χρόνια, δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα η Συμμαχία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας ανέλαβε επικεφαλής του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο του 2014 και η θητεία του έχει ήδη παραταθεί για δύο χρόνια, μέχρι το 2020.

"Οι 29 χώρες συμφώνησαν σήμερα για την παράταση της θητείας για δύο ακόμη χρόνια, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο 60χρονος Στόλτενμπεργκ, με μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε ότι τον τιμά αυτή η απόφαση. "Όλοι μαζί μπορούμε να συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε και να εκσυγχρονίζουμε τη συμμαχία μας", πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ, που φέτος γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι και η απαίτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους οι ευρωπαϊκές χώρες.

Η θητεία του Στόλτενμπεργκ σημαδεύτηκε από την αρχή της από την αύξηση των εντάσεων με τη Ρωσία, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014 και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους μέσα σε μια πενταετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ