ΝΑΤΟ: Μεγάλη άσκηση με 15.000 στρατιώτες στην Εσθονία, μόλις 65 χλμ από την Ρωσία

Περίπου 15.000 στρατιώτες από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία και η Σουηδία, που επιβεβαίωσαν χθες την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο- καθώς και ένα μικρό απόσπασμα από την Ουκρανία, θα μετέχουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση με την κωδική ονομασία «Σκατζόχοιρος» στην Εσθονία, που θα λάβει χώρα σε απόσταση μόλις 65 χλμ. από την κοντινότερη βάση της Ρωσίας.

Στην άσκηση θα γίνει προσομοίωση επίθεσης από τη Ρωσία στην Εσθονία και θα είναι μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν στη χώρα από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

Το ΝΑΤΟ επισήμανε ότι η άσκηση αυτή είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό, ωστόσο υπογραμμίζει τις εντάσεις στη Βαλτική που κλιμακώθηκαν δραματικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Προγραμματισμένη η άσκηση του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία χαρακτήρισε «λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις» την πρόθεση Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ενώ ρωσικά κρατικά ΜΜΕ απείλησαν χθες το βράδυ με την ανάπτυξη πρόσθετων πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες μετείχαν σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις πριν τεθεί θέμα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και πιστεύεται ότι η συμμετοχή τους στον «Σκατζόχοιρο» ήταν προσχεδιασμένη.

Πέραν του «Σκατζόχοιρου» έχουν προγραμματιστεί κι άλλες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, όπως η «Defender Europe» και η «Swift Response» με τη συμμετοχή 18.000 στρατιωτών από 20 χώρες και στη Λιθουανία η «Iron Wolf» με 3.000 στρατιώτες από συμμαχικές χώρες.

Στόχος τους είναι να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσει μια πολυεθνική δύναμη σε περί8πτωση αιφνίδιας επίθεσης από τη Ρωσία.

Αναμένεται και η συμμετοχή ενός «μικρού» αριθμού στρατιωτών από τη Γεωργία, που είχε δεχθεί ρωσική εισβολή το 2008 κι όπου η Μόσχα διατηρεί ακόμη δυνάμεις σε ορισμένα από τα εδάφη της. ΄Όπως δήλωσε ο υποδιοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Εσθονίας, υποστράτηγος Βέικο Βέλο Παλμ, η Ρωσία δεν προσκλήθηκε αυτή τη φορά -όπως είχε συμβεί στο παρελθόν- ως παρατηρητής στην άσκηση «Σκατζόχοιρος».

«Ενημερώσαμε τη διεθνή κοινότητα για την άσκηση, αλλά δεν επιτρέψαμε Ρώσους παρατηρητές», είπε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: skai.gr