Κλείσιμο

Προς κρίση στο ΝΑΤΟ; Σουηδία: Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλες τις απαιτήσεις του Ερντογάν για ένταξη

“Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης, ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε” δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον

Προς κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ; Η Σουηδία ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα εγκρίνει την αίτηση της για την ένταξη της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Άγκυρας ως ανταπόδοση της τουρκικής υποστήριξης, ξεκαθάρισε σήμερα Κυριακή ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

“Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι έχουμε πράξει όσα είπαμε ότι θα πράξουμε, αλλά λένε επίσης, ότι ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε ή δεν επιθυμούμε να τους δώσουμε”, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός στη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιεί μία δεξαμενή σκέψης στη χώρα του.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μία τριμερή συμφωνία το 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι τουρκικές ενστάσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η Άγκυρα επιμένει ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί όλες της οι απαιτήσεις σχετικά με την τρομοκρατία. 

Οι σουηδικές χερσαίες μονάδες μάχης πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στην άμυνα του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, δήλωσε ακόμα ο Σουηδός πρωθυπουργός. 

Είπε ότι η Σουηδία θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των 15 χωρών για μια κοινή πυραυλική άμυνα, που ξεκίνησε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Οκτώβριο, η οποία ονομάζεται «Ασπίδα του Ευρωπαϊκού Ουρανού».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια σύγχρονη αεράμυνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και των υποδομών», σημείωσε ο Κρίστερσον. 

Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την ένταξη των σκανδιναβικών κρατών στο ΝΑΤΟ, για να τα «θωρακίσει» από τη ρωσική επιθετικότητα ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να επιβάλλει τη δική της ατζέντα για τους Κούρδους σε Στοκχόλμη και Ελσίνκι. Αναμένεται η αντίδραση της Άγκυρας στις δηλώσεις του Κρίστερσον. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr