Φινλανδία και Σουηδία πιθανόν να αποφασίσουν από κοινού αν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ 

Φινλανδία και Σουηδία πιθανόν να αποφασίσουν από κοινού αν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ 

Τις πληροφορίες ότι η Φινλανδία και η Σουηδία μπορεί να αποφασίσουν από κοινού αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει αναγκάσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εξετάσουν αν η μακροχρόνια στρατιωτική ουδετερότητά τους εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να διασφαλίσουν την εθνική τους ασφάλεια.

Η Στοκχόλμη επανεξετάζει την πολιτική της για την ασφάλεια, κάτι που περιλαμβάνει την εξέταση ενδεχόμενης ένταξής της στο ΝΑΤΟ, και τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τα μέσα Μαΐου. Η Φινλανδία δια της πρωθυπουργού της, έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αποφασίσει «εντός εβδομάδων» αν θα υποβάλει αίτημα για να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία μέσω διμερών διπλωματικών διαύλων για τις συνέπειες της ένταξης στο ΝΑΤΟ, διεμήνυσε πάντως την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr