Ναι, μπορέσαμε

Πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Μπαράκ Ομπάμα που συγκεντρώθηκαν στο Γκραντ Παρκ του Σικάγο δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο αφροαμερικανός γιος ενός Κενυάτη μετανάστη είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του...

Μια γιγαντιαία κραυγή υψώθηκε από το Γκραντ Παρκ όταν τα τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν τη νίκη του Ομπάμα και οι συγκεντρωμένοι έπεφταν κλαίγοντας από χαρά ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Σύμφωνα με το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, 240.000 άνθρωπόι είχαν συγκεντρωθεί στο τεράστιο πάρκο ανάμεσα στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν και μια σειρά ουρανοξυστών, ορισμένοι από τους οποίους ήταν φωτισμένοι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, για να παρακολουθήσουν την ομιλία του.

Πολλοί φορούσαν μπλούζες με το σύνθημα "Ναι, μπορούμε", άλλοι ρούχα με το νέο σύνθημα "Ναι, μπορέσαμε". Όμως ορισμένοι , την ώρα που έφευγαν από τη συγκέντρωση έμοιαζαν να μην μπορούν να συλλάβουν το γεγονός.

"Θα το πιστέψω αύριο το πρωί, όταν θα το ακούσουμε πάλι επισήμως", δήλωσε η Αλεξάντρα Χούλιτς, Αμερικανίδα πολωνικής καταγωγής, η οποία είχε αρχικά υποστηρίξει την Χίλαρι Κλίντον.

"Είναι απίστευτο", δήλωσε η Φλορίνα Νιούελ, μαύρη από το Σικάγο, η οποία συγκινήθηκε μέχρι δακρύων με την ομιλία του Ομπάμα που ζήτησε ενότητα και τη βοήθεια των συμπατριωτών του. "Είμαι 58 ετών και δεν θα πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα κάτι ανάλογο στη ζωή μου. Η μητέρα μου δεν βρίσκεται πια στη ζωή και βρίσκομαι εδώ και γι΄αυτήν", είπε.

Για τον 24χρονο Ράμι Φαχούρι, παιδί λιβανέζου μετανάστη που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, "πολλοί άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι...αλλά πιστεύω ότι πολλοί επίσης είχαν το προαίσθημα ότι αυτό θα συνέβαινε. Ημουν ένας από αυτούς. Η νέα γενιά ήταν περισσότερο πεπεισμένη ότι είναι εφικτό".

"Η Αμερική έρχεται από πολύ, πολύ μακριά", είπε ο Ουΐλιαμ Ριβς ένας 57χρονος υπάλληλος, αναφερόμενος στο παρελθόν της δουλείας και των φυλετικών διακρίσεων και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η έκκληση για ενότητα του Ομπάμα δεν θα παραμείνει νεκρό γράμμα.

"Τα πράγματα ήταν πάντα πιο δύσκολα για τους (μαύρους) αδελφούς και θα είναι πάντα πιο δύσκολα, αλλά πλέον λίγο πιο εύκολα", δήλωσε ο Γουΐλι Μίλερ ένας 49χρονος μαύρος υπάλληλος σουπερμάρκετ, έκπληκτος από το "πολύχρωμο" πλήθος των μαύρων, των λευκών, των ασιατών και των ισπανόφωνων στο Γκραντ Παρκ. "Για κοιτάξτε αυτήν την ενότητα", είπε καθώς το πλήθος αποχωρούσε υπό τους ήχους του τραγουδιού των Μπρουκς εντ Νταν "Only in America".
Πηγή: skai.gr