Να veggie κανείς ή να μη veggie; Η "μάχη του μπέργκερ" στην Ευρωβουλή

Να veggie κανείς ή να μη veggie; Τροποποιήσεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα μπορούσε να απαγορεύσουν τη χρήση όρων που σχετίζονται με το κρέας για φυτικά τυποποιημένα προϊόντα όπως «vegan λουκάνικα» ή «κρεμώδης» σόγια.

Οι ευρωπαίοι βουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας που θα μπορούσε να απομακρύνει από το ράφι προϊόντα με ονομασίες τύπου «veggie burgers» αναφέρει η ιστοσελίδα politico.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει δύο τροπολογίες που θα απαγορεύσουν τη χρήση ονομάτων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων για φυτικά τρόφιμα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν επίσης όρους όπως «λουκάνικο vegan» ή «τύπου γιαουρτιού». Αυτές οι τροπολογίες εμπίπτουν σε έναν από τους τρεις φακέλους που αποτελούν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, που καλύπτει συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα μπορούν να διατίθενται στην αγορά.

Οι βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών υποστηρίζουν ότι η χρήση τέτοιων όρων είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές. Οι πιέσεις για την απαγόρευση όρων όπως τα veggie burgers, που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, έρχονται την ώρα που η «εναλλακτική αγορά κρέατος» αναπτύσσεται και διεκδικεί όλο και περισσότερο χώρο στο ψυγείο και το τραπέζι μας. Έρχεται επίσης τη στιγμή που η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Farm to Fork (από τη Φάρμα στο Πιρούνι) προωθεί υγιεινά και πιο βιώσιμα περιβαλλοντικά τρόφιμα, μια άλλη πιθανή απειλή για τους τομείς του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Έως στιγμής, οι ευρωβουλευτές φαίνονται διχασμένοι στο θέμα του περιορισμού των όρων διατροφής, χωρίς σαφή πλειοψηφία υπέρ ή κατά των μέτρων. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι οι νομοθέτες θα καταλήξουν να ψηφίζουν για περισσότερο «συμβιβαστικές» τροπολογίες επί του θέματος. Η βιομηχανία φυτικών τροφίμων υποστηρίζει ότι οι επίμαχες τροπολογίες δεν θα βοηθήσουν τη μετάβαση της ΕΕ προς ένα πιο υγιεινό και βιώσιμο σύστημα τροφίμων που προβλέπει η στρατηγική Farm to Fork, η οποία δηλώνει ρητά ότι «η μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή με λιγότερο κόκκινο και μεταποιημένο κρέας… θα μειώσει όχι μόνο τους κινδύνους απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συστήματος τροφίμων.”

Μία από τις προτεινόμενες τροπολογίες αναφέρει ότι «οι όροι και τα ονόματα που σχετίζονται με το κρέας που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για κρέας και τεμάχια κρέατος προορίζονται αποκλειστικά για βρώσιμα μέρη των ζώων». Η τροπολογία προσθέτει ότι ονομασίες όπως «μπριζόλα», «λουκάνικο», «escalope», «burger» και «χάμπουργκερ» πρέπει να «προορίζονται αποκλειστικά για προϊόντα που περιέχουν κρέας».
Ένας παρόμοιος νόμος ψηφίστηκε στη Γαλλία νωρίτερα αυτό το έτος υπενθυμίζει το politico στο ρεπορτάζ του. 

Οι εταιρείες φυτικών τροφίμων και οι ενώσεις καταναλωτών αγωνίζονται να πείσουν τους ευρωβουλευτές να μην εγκρίνουν τέτοια μέτρα, τα οποία θα απαιτούσαν αλλαγές ονόματος προϊόντος σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την οργάνωση καταναλωτών BEUC το 2019 σε ερωτηθέντες από 11 χώρες της ΕΕ, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν ανησυχεί για τις… «κρεατώδεις» ονομασίες που χρησιμοποιούνται σε φυτικά προϊόντα - το 42,4% πιστεύει ότι αυτά τα ονόματα θα πρέπει να επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα φέρουν ετικέτα που θα αναγράφει σαφώς ότι είναι χορτοφαγικά, το 26,2% δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τη χρήση τέτοιων ονομασιών, ενώ μόνο περίπου το 20% έχουν πρόβλημα με την πρακτική αυτή.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ήδη απαγορεύει τη χρήση γαλακτοκομικών όρων όπως «γάλα», «τυρί» ή «βούτυρο» για προϊόντα vegan που δεν προέρχονται από ζωικό γάλα (εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις). Αυτό σημαίνει ότι το «γάλα αμυγδάλου» δεν επιτρέπεται, όμως επιτρέπεται το «ποτό αμυγδάλου».

Η εν λόγω τροπολογία προχωρά ακόμη περισσότερο, επιδιώκοντας να απαγορεύσει ονόματα όπως «τύπου γιαουρτιού» ή «υποκατάστατο τυριού», καθώς και πιο περιγραφικούς όρους όπως «κρεμώδες».

«Οι τρέχουσες φυτικές περιγραφές τροφίμων είναι λειτουργικές και ενημερώνουν τους καταναλωτές, ενώ η έγκριση της τροπολογίας 171… θα προκαλούσε βαθιά σύγχυση», αντιτείνει η Jasmijn de Boo, αντιπρόεδρος της ομάδας καμπάνιας ProVeg.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ένωση αγροτών Copa-Cogeca  επιμένει ότι χάρη στους ισχύοντες κανονισμούς, «οι καταναλωτές γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει βούτυρο, γάλα ή κρέμα».

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΕ