Να σταματήσει την εμπορική φαλαινοθηρία ζητούν 25 χώρες από την Ισλανδία

Είκοσι πέντε χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν από κοινού την Τετάρτη, από την Ισλανδία να σταματήσει την εμπορική φαλαινοθηρία, την οποία μόλις ξανάρχισε αυτή η μικρή χώρα του Βορρά.
Το διπλωματικό διάβημα έλαβε την μορφή μιας κοινής επιστολής που παραδόθηκε στις ισλανδικές αρχές και στην οποία οι 25 χώρες δηλώνουν «εξαιρετικά απογοητευμένες από την απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης να ξαναρχίσει την εμπορική φαλαινοθηρία...παρά το διεθνές μορατόριουμ».
Οι χώρες είναι η Νότια Αφρική, η Γερμανία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βραζιλία, η Χιλή, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Μεξικό, το Μονακό, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Βρετανία, η Σουηδία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ισλανδική κυβέρνηση, που είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τις Φάλαινες (CBI), ανακοίνωσε στις 17 Οκτωβρίου μια περιορισμένη επανάληψη της φαλαινοθηρίας, για εξαγωγή.
"Ζητούμε από την Ισλανδία να σεβαστεί το μορατόριουμ και να σταματήσει τις δραστηριότητές της εμπορικής φαλαινοθηρίας», αναφέρεται ακόμη στην επιστολή που υποβλήθηκε από τον πρεσβευτή της Βρετανίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr