Να προσαχθούν οι βασανιστές της CIA στη δικαιοσύνη ζητά ειδικός του ΟΗΕ

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ είναι νομικά υπεύθυνες να προσάγουν τους υπεύθυνους (για τα βασανιστήρια) στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο ειδικός του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπεν Έμερσον, μετά δημοσιοποίηση της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA.

Πρόκειται για «μια ξεκάθαρη πολιτική που ενορχηστρώθηκε από τα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης του Μπους», παρατήρησε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Βρετανός δικηγόρος που εργάζεται στον ΟΗΕ από το 2010 χαιρέτισε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, επαινώντας την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «που αντιστάθηκε στις εσωτερικές πιέσεις να αποκρύψει τα σημαντικά αυτά ευρήματα».

Το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει ασυλία στους δημόσιους λειτουργούς που ενέχονται στη διάπραξη βασανιστηρίων, εξήγησε ο ίδιος.

«Το γεγονός ότι οι πολιτικές που αποκαλύφθηκαν σε αυτή την έκθεση είχαν την άδεια από τα υψηλά κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης δεν αποτελεί καμία δικαιολογία. Στην πραγματικότητα ενισχύει την ανάγκη για την ανάληψη ευθυνών», κατέληξε ο Έμερσον.

Τα βασανιστήρια είναι ένα διεθνές έγκλημα και οι δράστες τους μπορούν να διωχθούν σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία ενδέχεται να ταξιδέψουν, εξήγησε.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters