Να έρθει στα συγκαλά της και να μη διαμαρτύρεται για την AUKUS κάλεσε τη Γαλλία ο Τζόνσον

Από Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τη Γαλλία να σταματήσει να διαμαρτύρεται για τη στρατιωτική συμφωνία AUKUS μεταξύ Λονδίνου, ΗΠΑ και Αυστραλίας, η οποία στοίχισε στο Παρίσι τη μεγάλη συμφωνία για πώληση συμβατικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

«Αυτό που θέλω να πω για αυτό», είπε από τη Νέα Υόρκη ο κ. Τζόνσον χρησιμοποιώντας μικτά γαλλικά και αγγλικά στα καίρια σημεία, «είναι μόνο ότι νομίζω πως είναι ώρα για κάποιους από τους πιο αγαπημένους μας φίλους σε όλο τον κόσμο να έρθουν στα συγκαλά τους ('prenez un grip') για όλο αυτό και να μου κάνουν τη χάρη ('dinner-moi un break')».

Συνέχισε λέγοντας ότι η τριμερής συμφωνία είναι ένα «σπουδαίο βήμα προς την παγκόσμια σταθερότητα», με τρεις συμμάχους να συγκροτούν μια νέα εταιρική σχέση ανταλλάσσοντας τεχνολογία.

«Δεν είναι αποκλειστική, δεν προσπαθεί να παραγκωνίσει κανέναν. Δεν είναι ούτε ανταγωνιστική προς την Κίνα, για παράδειγμα. Είναι εκεί για να εντατικοποιήσει τους δεσμούς και τη φιλιά μεταξύ τριών χωρών με τρόπο που νομίζω ότι θα είναι ωφέλιμος για πράγματα στα οποία πιστεύουμε», κατέληξε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr