Να επιστρέψει στην Αϊτή επιθυμεί ο πρώην πρόεδρος Ντιβαλιέ

Ο Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ με δηλώσεις του σήμερα σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο της πολιτείας της Φλόριντα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις αρχές της χώρας του διπλωματικό διαβατήριο εδώ και λίγες βδομάδες προκειμένου να επαναπατριστεί στην Αϊτή, ενώ διευκρίνισε ότι δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ο 52χρονος πρώην πρόεδρος που διαμένει προς το παρόν στην Γαλλία δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι θεωρεί «θετική» την παρουσία των αμερικανών πεζοναυτών στη χώρα του, τονίζοντας παράλληλα ότι η επικρατούσα εκεί κατάσταση «τον ανησυχεί βαθιά».
Ο Ντιβαλιέ έφθασε στη Γαλλία στη διάρκεια του 1986. Πρόεδρος της Αϊτής έχει διατελέσει κι ο πατέρας του, Φρανσουά Ντιβαλιέ. Έχει αναφερθεί ότι οι Ντιβαλιέ έκλεψαν από το δημόσιο θησαυροφυλάκιο της χώρας συνολικά περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.
Από την πλευρά τους οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι Ντιβαλιέ «ευθύνονται» για μαζικούς βασανισμούς και κακομεταχειρίσεις πολιτών, που ήταν αντίθετοι στη διακυβέρνησή τους.
Πηγή: skai.gr