Ν. Σαρρής: «Ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στην πολιτική ζωή της Τουρκίας»

Ο Νεοκλής Σαρρής, καθηγητής Kοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε
Για τις βομβιστικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη
«Αναμφίβολα το μπαράζ αυτών των τρομοκρατικών εκδηλώσεων δεν είναι τυχαίο, πρώτον. Δεύτερον, κατά την άποψή μου αποβλέπει στην αποσταθεροποίηση / σταθεροποίηση του καθεστώτος της Αγκυρας και εννοώ το καθεστώς του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου. Είναι ταυτόχρονα μια προειδοποίηση αλλά και μια προσπάθεια πλήρους ένταξης στο καθεστώς αυτό της ουσιαστικά ήδη ενταγμένης light ισλαμικής κυβέρνησης. Το ότι είχε ενταχθεί, φαίνεται απολύτως με την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα και την ευθυγράμμιση του με τον Ντεκτάς».
«Η διακρίβωση της ταυτότητας των τρομοκρατών δεν έχει τόση μεγάλη σημασία κατά την άποψή μου, όσο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των τρομοκρατικών αυτών ενεργειών στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και στις διεθνείς σχέσεις της κυρίως με τις δυτικές χώρες. Αναμφίβολα δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται περί ενός κτυπήματος εναντίον σιωνιστικών και δυτικών, δηλαδή της χριστιανικής δύσης, των «σταυροφόρων» όπως τους λένε οι ισλαμιστές, αυτό όμως ουσιαστικά δεν λέει τίποτα. Επαναλαμβάνω ότι η τρομοκρατία αξιολογείται με βάση τις επιπτώσεις που έχει, δηλαδή πώς λειτουργεί μέσα στο πολιτικό σύστημα. Το ίδιο μπορούσαμε να πούμε για τη «17 Νοέμβρη», δηλαδή πώς λειτούργησε μέσα στο πολιτικό σύστημα».
Πηγή: skai.gr