Μυστηριώδη νευρολογική πάθηση εμφάνισαν Αμερικανοί διπλωμάτες και κατάσκοποι –Πού οφείλεται

Οι New York Times αναφέρουν ότι το αμερικανικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο έχει επηρεαστεί από το σύνδρομο της Αβάνας.

Μια μυστηριώδης νευρολογική ασθένεια που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το αμερικανικό προσωπικό στην Αβάνα της Κούβας, έχει γίνει η πιο διαδεδομένη στους διπλωμάτες, τους στρατιώτες και τους κατασκόπους.

Περισσότερα από 60 άτομα έχουν αναφέρει ξαφνικά επεισόδια ναυτίας, ζάλης και πονοκεφάλων μετά από περιστατικά ενώ βρίσκονταν στο εξωτερικό, ανέφεραν οι The New York Times. Σε μερικές περιπτώσεις, τα συμπτώματα ήταν επίμονα, με συνεχιζόμενα προβλήματα όπως ο ίλιγγος και ο πόνος που αναφέρθηκαν από το προσωπικό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται άμεσα για να ερευνήσει τις εκθέσεις, σύμφωνα με τους Times. Μια έκθεση του 2020 από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) έδειξε ότι η ασθένεια μπορεί να προκληθεί από έναν κατευθυνόμενο παλμό από ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων. (Η ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων περιλαμβάνει ραδιοκύματα και μικροκύματα.)

«Μελέτες που δημοσιεύτηκαν πριν από περισσότερο περίπου μισό αιώνα και τις επόμενες δεκαετίες από δυτικές και σοβιετικές πηγές παρέχουν περιστασιακή υποστήριξη σχετικά με αυτόν τον πιθανό μηχανισμό», έγραψε ο πρόεδρος της επιτροπής NAS, Δρ. David Relman στην έκθεση. 

Άλλοι μηχανισμοί που, επίσης, μπορούν να παίξουν ρόλο ενισχυτικά στα συμπτώματα είναι λειτουργικές διαταραχές ή έντονες ψυχολογικές καταστάσεις.

Οι αναφορές των νευρολογικών συμπτωμάτων ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2016 με μια σειρά περιπτώσεων μεταξύ ατόμων που εργάζονταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα. Έκτοτε, σύμφωνα με τους Times, υπήρξαν αναφορές στη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας και της Ευρώπης.

Σε μία περίπτωση στη Ρωσία, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι καθώς πλησίαζε με αυτοκίνητό του σε μια διασταύρωση ένιωσε ξαφνικά σα να τον χτύπησε ένα «κύμα» ναυτίας και υπέφερε από επώδυνο πονοκέφαλο. Παράλληλα, το 2χρονο παιδί του, που ήταν στο πίσω κάθισμα, άρχισε να κλαίει. Όταν ο αξιωματικός απομακρύνθηκε από τη διασταύρωση, τα συμπτώματα υποχώρησαν και το παιδί σταμάτησε να κλαίει, ανέφεραν οι Times.

Ορισμένοι αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας βρίσκεται πίσω από τα περιστατικά, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι έτοιμη να επιρρίψει ευθύνες.

«Μέχρι τώρα, δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφορία σχετικά με την αιτία αυτών των περιστατικών και είναι πρόωρο και ανεύθυνο να κάνουμε εικασίες», δήλωσε η Amanda J. Schoch, εκπρόσωπος του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Αξιωματούχοι διερευνούν επίσης δύο περιστατικά που συνέβησαν κοντά στον Λευκό Οίκο λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με το CNN. Δύο μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφεραν συμπτώματα που βίωσαν ξαφνικά σε εισόδους κοντά στο έδαφος. Τα γεγονότα παρατηρήθηκαν αρκετές εβδομάδες σε διαφορετικές εισόδους. 

Από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η οποία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των ατόμων του προσωπικού που έχει εμφανίσει τα συμπτώματα, έχει ανατεθεί στον αναπληρωτή διευθυντή David Cohen να συναντά τα θύματα και να ενημερώνει τακτικά το Κογκρέσο, σύμφωνα με τους Times. 

Ο οργανισμός έχει, επίσης, αναθέσει περισσότερο ιατρικό προσωπικό για τη διαχείριση των περιπτώσεων μεταξύ του προσωπικού της CIA. 
 

Πηγή: Live Science
TAGS: ΗΠΑ