Κλείσιμο

Μυστικές συνομιλίες

Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι υπεύθυνοι διαπραγματεύονται μυστικά στην Ευρώπη για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα τέλη του 2008, αναφέρεται σε δημοσίευμα παλαιστινιακής εφημερίδας.

Επικαλούμενη πληροφορημένες πηγές, η ΑλΚουντς, η κύρια εφημερίδα των Παλαιστινιακών Εδαφών, αναφέρει πως παλαιστίνιοι και ισραηλινοί υπεύθυνοι διεξάγουν μυστικές συναντήσεις σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία πάνω στα ζητήματα του τελικού καθεστώτος με προοπτική τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στο τέλος της ερχόμενης χρονιάς.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν κυρίως τα περισσότερο ακανθώδη προβλήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, δηλαδή τα σύνορα καθώς και την τύχη των παλαιστινίων προσφύγων, της Ιερουσαλήμ και των εβραϊκών οικισμών, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η ΑλΚουντς προσθέτει πως ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να υλοποιηθεί το όραμα του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, πριν από το τέλος της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2009.

Οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες άσκησαν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση για να συμμετάσχει σ' αυτές τις συναντήσεις, αναφέρει η εφημερίδα.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής των παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε πως δεν γνωρίζει για διεξαγωγή τέτοιων διαπραγματεύσεων.

Ο Ερεκάτ διευκρίνισε πάντως ότι διεξάγονται όχι επίσημες ισραηλινοπαλαιστινιακές συναντήσεις, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Πηγή: skai.gr