Μπουρκίνα Φάσο: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε επίθεση εναντίον της χωροφυλακής

Τουλάχιστον 19 χωροφύλακες κι ένας άμαχος σκοτώθηκαν χθες Κυριακή κατά τη διάρκεια επίθεσης φερόμενων ως τζιχαντιστών εναντίον αποσπάσματος του σώματος στην Ινατά, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσαν ο στρατός και η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Χθες Κυριακή «περί τις 05:30 (τοπική ώρα· 07:30 ώρα Ελλάδας), απόσπασμα της χωροφυλακής στην Ινατά (...) έγινε στόχος επίθεσης τρομοκρατών», ανέφερε το γενικό επιτελείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων είναι 20 νεκροί, συμπεριλαμβανομένου ενός πολίτη», διευκρίνισε ο υπουργός Ασφαλείας, ο Μαξίμ Κονέ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χωροφύλακες «πρόβαλαν αντίσταση, έδωσαν μάχη με γενναιότητα», ενώ υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που διέφυγαν, εκ των οποίων 22 «εντοπίστηκαν». «Βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας», καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που διέφυγαν ή δράστες της επίθεσης στην περιοχή, πρόσθεσε.

Πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επίθεση, που διαπράχθηκε στην επαρχία Σουμ, στο Σαχέλ, έγινε από «μεγάλο αριθμό ενόπλων», που κινούνταν με «φορτηγάκια και μοτοσικλέτες». Τόνισε ότι η μάχη ήταν πολύωρη.

Άλλες δύο πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας δήλωσαν χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι νεκροί χωροφύλακες είναι τουλάχιστον 30 και ότι ο απολογισμός μπορεί να γίνει ακόμη βαρύτερος.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια από τις πιο πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας της Μπουρκίνα Φάσο τα τελευταία έξι χρόνια, αφότου η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δράση τζιχαντιστών κυρίως στο βόρειο τμήμα της.

Άλλη επίθεση διαπράχθηκε επίσης χθες το πρωί στην Κελμπό, άλλη κοινότητα της ίδιας επαρχίας, της Σουμ, ανέφερε ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ουσενί Ταμπουρά.

Ελικόπτερα

«Ευτυχώς, η επίθεση αυτή απωθήθηκε από στρατιώτες με τη βοήθεια Εθελοντών για την Άμυνα της Πατρίδας» (Volontaires pour la défense de la patrie, VDP, παραστρατιωτικοί, βοηθητικοί των ένοπλων δυνάμεων), και «δεν υπήρξαν θύματα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Τοπικός αιρετός που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για υπέρπτηση ελικοπτέρων στην περιοχή «από το πρωί», ενώ τόνισε ότι την προηγουμένη δυο γυναίκες «σκοτώθηκαν όταν εξερράγη αυτοσχέδια βόμβα» στη Σουμ.

Την περασμένη Παρασκευή, επτά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στην Αλκομά, στη γειτονική επαρχία Σενό, στη βορειοανατολική Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με ολοένα συχνότερες και φονικότερες επιθέσεις και ενέδρες τζιχαντιστικών οργανώσεων, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων», όπως και γειτονικά της κράτη, το Μαλί και ο Νίγηρας.

Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στην αλ Κάιντα, σε συνδυασμό με ξεσπάσματα βίας μεταξύ φυλών και κοινοτήτων που παρεμβάλλονται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει πάνω από 1,4 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Την περασμένη Τρίτη, η αντιπολίτευση στην Μπουρκίνα Φάσο ζήτησε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» μπροστά στην «επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας», καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι επιθέσεις των τζιχαντιστών· απείλησε σε διαφορετική περίπτωση να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους για να απαιτήσει «την άμεση παραίτηση του αρχηγού του κράτους», του προέδρου Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Ο πρόεδρος Καμπορέ είχε θέσει τον αγώνα εναντίον «της τρομοκρατίας» στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας που διεξήγαγε το 2020, όταν επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη πενταετή θητεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ