Κλείσιμο

Μπόρις Τζόνσον από G7: Λιγότερο αισιόδοξος για άρση περιορισμών - «Παρανόηση» ΕΕ για Β. Ιρλανδία

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον φάνηκε να επιβεβαιώνει με δηλώσεις του τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Ιουνίου θα αναβληθεί πιθανότητα κατά τέσσερις εβδομάδες.

Από το Carbis Bay της Κορνουάλης στο περιθώριο της συνόδου του G7 ο κ. Τζόνσον δήλωσε «λιγότερο αισιόδοξος» για την επίτευξη του στόχου της 21ης Ιουνίου, παραπέμποντας στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα που προκαλούν «σοβαρή ανησυχία». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει «προσεκτικές» αποφάσεις ώστε να είναι «μη αναστρέψιμες».

Ερωτηθείς από βρετανικά μέσα για τις διαφωνίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους είχε διμερείς συναντήσεις το πρωί επί της εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι υπάρχει «αρκετά μεγάλη παρανόηση στην ΕΕ για την κατάσταση στη Β. Ιρλανδία».

Συμπλήρωσε ότι εξήγησε στους ηγέτες τις ισορροπίες στην επαρχία στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ. Παρασκευής και εκτίμησε ότι υπάρξουν «ρεαλιστικές λύσεις».

Ξεκαθάρισε πάντως ότι δε διστάσει να προβεί στην αμφιλεγόμενη κίνηση μονομερούς παράτασης της περιόδου χάριτος όσον αφορά τους ελέγχους κατεψυγμένων προϊόντων που διακινούνται από τη Μ. Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία, η οποία λήγει στο τέλος του μήνα.

Όπως είπε ενδεικτικά, η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.