Μπόρις Τζόνσον: Ανεξάρτητη έρευνα στη Βρετανία για τη διαχείριση της πανδημίας

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας για το χειρισμό της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η έρευνα, την οποία προσδιόρισε χρονικά για την άνοιξη του 2022, θα γίνει με ένορκες καταθέσεις από όλους τους πρωταγωνιστές και με πλήρη πρόσβαση στα κυβερνητικά έγγραφα, θέτοντας τις ενέργειες της πολιτείας «κάτω από το μικροσκόπιο».

Ο κ. Τζόνσον δεχόταν επί καιρώ πιέσεις να ανακοινώσει μια τέτοια έρευνα, καθώς με την επίσημη καταμέτρηση πάνω από 127 χιλιάδες επιβεβαιωμένοι φορείς του κορωνοϊού στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση, ενώ με βάση τα πιστοποιητικά θανάτου στον κορωνοϊό αποδίδονται πάνω από 150 χιλιάδες θάνατοι.

«Εν μέσω τέτοιας τραγωδίας το κράτος έχει υποχρέωση να εξετάσει τις ενέργειές του όσο ενδελεχώς και όσο ειλικρινώς είναι δυνατό», καθώς και «να διδαχθεί κάθε μάθημα για το μέλλον», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει κατηγορηθεί για ολιγωρίες, καθυστερήσεις και λάθη στο χειρισμό κυρίως της πρώτης φάσης της πανδημίας, από τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ατομικής προστασίας στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας, έως τη μεταφορά ηλικιωμένων ασθενών από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η προστασία των υπολοίπων τροφίμων.

Είπε ότι η επόμενη άνοιξη θα είναι η καταλληλότερη στιγμή για την έρευνα δεδομένης της συνεχιζόμενης απειλής από τις παραλλαγές του κορωνοϊού και την υπαρκτή πιθανότητα ενός τρίτου κύματος το χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί της Πέμπτης θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 38 και 39 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης αποφάσισε προ ημερών να χορηγείται στους κατοίκους του Ην. Βασιλείου κάτω των 40 ετών εμβόλιο άλλο από εκείνο της AstraZeneca, λόγω ανησυχιών για την πρόκληση θρόμβωσης.