Κλείσιμο

«Μπορεί και Μαροκινοί εξτρεμιστές πίσω απ` την επίθεση»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Μούντο, οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες δεν αποκλείουν ακόμα το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να σχεδιάστηκαν στη Βαγδάτη από έναν πρώην συνταγματάρχη των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσέιν. Το άτομο αυτό πιστεύεται ότι εγκατέλειψε το Ιράκ πριν από μερικούς μήνες και πήγε στο Μαρόκο, όπου δεν αποκλείεται να οργάνωσε την όλη επιχείρηση.
Η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει τρεις Μαροκινούς και δύο Ινδούς ως ύποπτους για της επιθέσεις. Ανακρίνονται επίσης δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής.
Σύμφωνα με την Ελ Παΐς, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, οι τρεις Μαροκινοί ενδέχεται να έχουν σχέσεις με έναν ισπανικό πυρήνα της Αλ Κάιντα και με μαροκινές εξτρεμιστικές οργανώσεις που έχουν σχέση με τις επιθέσεις της Καζαμπλάνκας.
Οι δύο Ισπανοί ινδικής καταγωγής θεωρείται πιθανό να πούλησαν κάρτες κινητών τηλεφώνων στους τρομοκράτες ή τους μεσάζοντές τους. Μία από τις κάρτες βρέθηκε στο σακίδιο που απομάκρυνε η αστυνομία μετά την επίθεση μαζί με άλλες αποσκευές από τα μοιραία τραίνα και το πήγε σε ένα αστυνομικό τμήμα. Το σακίδιο αυτό περιείχε ένα κινητό τηλέφωνο, εκρηκτικά και έναν πυροκροτητή.
Η αστυνομία πρόσεξε το σακίδιο όταν άρχισε να χτυπάει το τηλέφωνο για να ενεργοποιηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, πράγμα που ευτυχώς δεν συνέβη και απεφεύχθη νέα αιματοχυσία μέσα στο αστυνομικό τμήμα.
Ωστόσο η κάρτα επέτρεψε στην αστυνομία να εντοπίσει το κατάστημα από όπου είχε αγοραστεί, στη συνοικία Λαβαπίες της Μαδρίτης, στην οποία κατοικούν πολλοί μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Οι περισσότερες από τις συλλήψεις έγιναν χθες στη συνοικία αυτή.
Οι ισπανικές αρχές συνεχίζουν πάντως να ερευνούν και την πιθανότητα συνεργασίας κάποιας σκληροπυρηνικής πτέρυγας της βασκικής ΕΤΑ με ισλαμιστές.
Οι αναλυτές των ισπανικών εφημερίδων δηλώνουν στην πλειοψηφία τους αδυναμία να προβλέψουν την έκβαση των σημερινών βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιούνται στην Ισπανία μέσα σε βαρύ κλίμα πένθους για τα θύματα των επιθέσεων και το πώς αυτές θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
"Κανένα απ` τα μεγάλα κόμματα δεν θα έχουν την πλειοψηφία"

Σύμφωνα με την Ελ Μούντο ούτε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ούτε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση δεν θα συγκεντρώσουν καθαρή πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτή ο αρθρογράφος προτείνει στα δύο μεγάλα κόμματα να συμπήξουν μία ασυνήθιστη μεν αλλά αναγκαία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα αναλάβει να διαλευκάνει τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου και να αποκαταστήσει την ομαλότητα στην τραυματισμένη Ισπανία.
Πηγή: skai.gr