Μπλίνκεν: Να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Η αποτυχία της Κίνας να παράσχει πρόσβαση σε ειδικούς για την παγκόσμια υγεία κατέστησε την πανδημία του COVID-19 χειρότερη από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, και είναι σημαντικό "να φθάσουμε μέχρι τον πάτο" σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Οι αιχμηρές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζουν την κριτική που ασκούν άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Η Κίνα δεν έδωσε πρόσβαση σε διεθνείς ειδικούς ούτε μοιράστηκε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να παράσχει αληθινή διαφάνεια, είπε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη στην εκπομπή "Meet the Press" του δικτύου NBC.

Ως αποτέλεσμα, ο ιός "ξέφυγε από τον έλεγχο πιο γρήγορα και, πιστεύω, με πολύ πιο φοβερά αποτελέσματα απ΄ό,τι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά", είπε ο Μπλίνκεν.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε στις 30 Μαρτίου πως δεν δόθηκαν στοιχεία στους ερευνητές του οργανισμού που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας.

Έκθεση του Π.Ο.Υ,, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, και δημοσιοποιήθηκε τότε ανέφερε πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, και πως η διαρροή από εργαστήριο είναι "εξαιρετικά απίθανο" να ήταν η αιτία.

Ο Τέντρος είπε πως το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Τα γεγονότα υπογραμμίζουν γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας παγκόσμιας υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, είπε ο Μπλίνκεν. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν δέσμευση για διαφάνεια, διαμοιρασμό πληροφοριών και πρόσβαση για τους ειδικούς "και η Κίνα έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτό", είπε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως είναι σημαντικό υπάρξει μια πιο καταληκτική αναφορά για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

"Πρέπει να κάνουμε αυτό ακριβώς ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι συνέβη, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή βολή που θα εμποδίζει να επαναληφθεί", είπε. "Είναι γι΄αυτό που χρειάζεται να φθάσουμε μέχρι τον πάτο αυτής της υπόθεσης".

Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Π.Ο.Υ. τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν την Κίνα να παράσχει "πλήρη πρόσβαση" των ανεξάρτητων ειδικών σε όλα τα στοιχεία για το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ