Μπλίνκεν για Καμπούλ: Δεν ξέρω αν χτυπήσαμε μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης ή τζιχαντιστή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν γνωρίζει εάν το πρόσφατο πλήγμα των ΗΠΑ στην Καμπούλ, που υποτίθεται ότι απέτρεψε «μια επικείμενη απειλή», σκότωσε έναν τζιχαντιστή της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν (IS-K) ή ένα μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε την Παρασκευή μια έρευνα που αμφισβητούσε την εκδοχή της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν σχετικά με την αεροπορική αυτή επιδρομή από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στις 29 Αυγούστου, λίγο πριν το τέλος της αμερικανικής απόσυρσης από το Αφγανιστάν, αναφέροντας πως θα μπορούσε να έχει σκοτώσει όχι έναν τζιχαντιστή που επέβαινε σε ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, αλλά έναν εργαζόμενο σε μια μη κυβερνητική οργάνωση που μετέφερε μπιτόνια με νερό.

«Ο άνδρας που η διοίκηση Μπάιντεν σκότωσε με ντρόουν, ήταν ένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση ή ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους-Χορασάν;», ρώτησε ο Ρεπουμπλικανός γερουασιαστής Ραντ Πολ, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο κοινοβούλιο σχετικά με την απόσυρση από το Αφγανιστάν.

«Δεν γνωρίζω, καθώς εξετάζουμε αυτή τη στιγμή» αυτό το πλήγμα, απάντησε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο γερουσιαστής εκτίμησε ότι εάν η αμερικανική επίθεση όντως σκότωσε αμάχους, μεταξύ αυτών παιδιά, «δημιουργήσατε ενδεχομένως εκατοντάδες ή χιλιάδες νέους εν δυνάμει τρομοκράτες, βομβαρδίζοντας κακούς στόχους».

Η οικογένεια του οδηγού του οχήματος Εζμαράι Αχμαντί, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο, μία ημέρα μετά την επίθεση, ότι δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που βασίζεται σε φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας και συνομιλίες, οι μετακινήσεις, που κρίθηκαν ύποπτες από τον αμερικανικό στρατό του Εζμαράι Αχμαντί την ημέρα του πλήγματος, αντιπροσώπευαν μια κανονική ημέρα. Ανέφερε, επίσης, ότι το πορτ-μπαγκάζ ήταν σίγουρα γεμάτο από μπιτόνια με νερό, που ο άνδρας μετέφερε σπίτι του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς την Παρασκευή σχετικά με τις αποκαλύψεις των New York Times, απάντησε ότι η έρευνα συνεχίζεται, όμως διαβεβαίωσε πως ο στρατός συνεχίζει «να πιστεύει» ότι το πλήγμα «απέτρεψε μια επικείμενη απειλή εναντίον του αεροδρομίου», όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η αμερικανική επιχείρηση εκκένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ