Κλείσιμο

Μπενίν: Δύο στρατιώτες νεκροί σε –σπάνια– επίθεση τζιχαντιστών

Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες σε επίθεση τζιχαντιστών στο βόρειο Μπενίν, στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, κάτι σπάνιο στη χώρα της δυτικής Αφρικής, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις.

«Τζιχαντιστές επιτέθηκαν, αντιδρώντας στον θάνατο ενός από τους δικούς τους, σε στρατιώτες του Μπενίν τη νύχτα της 1ης προς τη 2η Δεκεμβρίου στην περιφέρεια Ποργκά, στην νομαρχία Ατακορά», ανέφερε πηγή προσκείμενη στο γενικό επιτελείο.

«Χάσαμε δυο άνδρες. Έχουμε επίσης τραυματίες στρατιωτικούς που δέχονται ιατρικές φροντίδες», επιβεβαίωσε αξιωματικός του στρατού ξηράς.

Άλλος ένας αξιωματικός έδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Την προηγουμένη, τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον θέσης του στρατού του Μπενίν στη γειτονική νομαρχία Αλιμπορί, όπου «ένας τζιχαντιστής σκοτώθηκε από τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο συνταγματάρχης Φρουκτουέ Γκμπαγκιντί, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, σε σήμα του προς αξιωματικούς, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση χθες βράδυ ο συνταγματάρχης Ντιντιέ Αχουανβεντό, εκπρόσωπος του στρατού, έκανε λόγο για επίθεση «αγνώστων», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο τζιχαντιστές. Επιβεβαίωσε τους θανάτους δύο στρατιωτικών και δύο «επιτιθέμενων».

Μέχρι χθες, είχε ανακοινωθεί μόλις μία επίθεση τζιχαντιστών στο Μπενίν: τον Μάιο του 2019, δύο γάλλοι τουρίστες είχαν απαχθεί από κακοποιούς στο πάρκο Πεντζαρί, στον βορρά, προτού πουληθούν σε τζιχαντιστική οργάνωση στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο. Ο οδηγός τους δολοφονήθηκε.

Τον Φεβρουάριο, πέντε-έξι ένοπλοι επιτέθηκαν σε θέση της αστυνομίας σε απομονωμένο χωριό κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο. Ένας άνθρωπος είχε σκοτωθεί. Ωστόσο, οι αρχές είχαν μιλήσει τότε για «λαθροθήρες».

Επισήμως στο Μπενίν δεν έχουν καταγραφεί εισβολές τζιχαντιστικών ομάδων για τη διάπραξη επιθέσεων, αλλά υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν ότι η διάκριση μεταξύ «λαθροθήρων», «κακοποιών στοιχείων» και «τζιχαντιστών» είναι μάλλον επίπλαστη.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο από το ολλανδικό ινστιτούτο μελετών Clingendael, εξτρεμιστικές οργανώσεις «δεν είναι μόνιμα παρούσες στο βόρειο Μπενίν», αλλά ορισμένες «περνούν τακτικά στις τρεις περιφέρειες» του βορρά, στην Αλιμπορί, στην Μποργκού και στην Ατακορά, που γειτονεύουν με τον Νίγηρα, την Μπουρκίνα Φάσο και τη Νιγηρία.

Και οι τρεις χώρες αυτές είναι εδώ και χρόνια θέατρα επιθέσεων των τζιχαντιστών στις οποίες παρεμβάλλονται συγκρούσεις μεταξύ φυλών. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή εκτοπιστεί.

Οι χώρες του Κόλπου της Γουινέας, από τη Σενεγάλη ως το Μπενίν, περνώντας από το Τόγκο και την Ακτή Ελεφαντοστού, ανησυχούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης της βίας από το Σαχέλ στα εδάφη τους. Η Σενεγάλη κάλεσε πρόσφατα την Κίνα, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της αφρικανικής ηπείρου, να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση «της ανασφάλειας στο Σαχέλ».

Στόχος σποραδικών επιθέσεων εδώ και δυο χρόνια, η Ακτή Ελεφαντοστού τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης συνεργασίας με τους γείτονές τους για να αντιμετωπιστεί η απειλή.

Στα μέσα Νοεμβρίου, οι επικεφαλής των επιτελείων της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αντιτζιχαντιστικό αγώνα.

Από την 21η ως την 27η Νοεμβρίου σκοτώθηκαν δεκάδες «τρομοκράτες», κάπου «300 ύποπτοι συνελήφθησαν» και αρκετές βάσεις τζιχαντιστών καταστράφηκαν σε κοινή επιχείρηση των ένοπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Γκάνας και του Τόγκο, σύμφωνα με τον υπουργό Ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο, τον Μαξίμ Κονέ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ