Μπελάδες για τον Κάμερον: Προς διερεύνηση σκανδάλου διαφθοράς ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Έρευνα για τη σχέση του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Αυστραλό χρηματιστή Λεξ Γκρίνσιλ, η ομώνυμη επενδυτική εταιρεία του οποίου κατέρρευσε νωρίτερα μέσα στο μήνα, αναμένεται να διεξαχθεί από τη βρετανική Επιτροπή Διαγωγής στο Δημόσιο Βίο.

Η έρευνα προκύπτει μετά από αποκαλύψεις των Financial Times και των Sunday Times ότι ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ενδεχομένως παρατύπως προσφέρει στον κ. Γκρίνσιλ απρόσκοπτη πρόσβαση σε δέκα υπουργεία και στη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου, ορίζοντάς τον άμισθο σύμβουλο της κυβέρνησής του χωρίς δημόσια ανακοίνωση.

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει επίσης αποκαλύψει ότι ο κ. Γκρίνσιλ προσέλαβε μετά από χρόνια τον κ. Κάμερον ως σύμβουλο της εταιρείας του, χρησιμοποιώντας τον για να προσεγγίσει προς επιχειρηματικό όφελος κορυφαίους υπουργούς στην αρχή της πανδημίας.

Η Επιτροπή Διαγωγής στο Δημόσιο Βίο, της οποίας προΐσταται ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας MI5 Τζόναθαν Έβανς, έχει υποδείξει ότι θα δεχθεί παραστάσεις από το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει κάνει επίσημη καταγγελία.

Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ότι το 2012 ο Πρωθυπουργός Κάμερον είχε εγκρίνει ένα πρόγραμμα χορήγησης δανείων σε φαρμακεία, παρά το ότι οι αρμόδιες κυβερνητικές αρχές είχαν απορρίψει σχετική πρόταση του κ. Γκρίνσιλ. Το 2018 τη διαχείριση του προγράμματος ανέλαβε η εταιρεία του Αυστραλού χρηματιστή, η Greensill Capital.

Το 2018 ήταν επίσης η χρόνια που ο Άλεξ Γκρίνσιλ προσέλαβε ως σύμβουλο τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού επικοινώνησε με τον Υπ. Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ζητώντας πιο εύκολη πρόσβαση της Greensill Capital στο πρόγραμμα δανειακής στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Ο τέως επικεφαλής της Επιτροπής Διαγωγής δημοσίων προσώπων σερ Άλιστερ Γκρέιαμ επίσης ζήτησε τη διενέργεια πλήρους έρευνας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για «γνήσιο σκάνδαλο».

Πηγή: skai.gr