Μπαράζ επιθέσεων ιρακινών ανταρτών

Τουλάχιστον 14 αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ σε μπαράζ επιθέσεων ιρακινών ανταρτών, που είχαν καλέσει τον πληθυσμό σε «ημέρα αντίστασης» κατά των συμμαχικών δυνάμεων.
Δεκατρείς αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν κατά την κατάρριψη μεταγωγικού ελικοπτέρου Σινούκ κοντά στη Φαλούτζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση εναντίον των δυνάμεων κατοχής από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ.
Το ελικόπτερο κατευθυνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και σύμφωνα με ιρακινούς αυτόπτες μάρτυρες επλήγη από πύραυλο εδάφους αέρος που εξαπέλυσαν ιρακινοί αντάρτες κοντά στη Φαλούτζα. Το ελικόπτερο μετέφερε περίπου 30 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα. Συνοδευόταν από ένα δεύτερο Σινούκ με 25 επιβαίνοντες το οποίο δεν επλήγη. Οι επιβαίνοντες στα δύο ελικόπτερα μετέβαιναν στη Βαγδάτη για να λάβουν άδεια δύο εβδομάδων.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας και τη δράση τους στο Ιράκ, παρά την αιματηρή επίθεση», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας. «Το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε στους τρομοκράτες είναι πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μετά την επιβεβαίωση του απολογισμού της επίθεσης. «Δεν μπορεί κανείς απλώς να αμπαρώνεται και να ελπίζει ότι δεν θα σας χτυπήσουν ξανά», συνέχισε.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση των ανταρτών εναντίον αμερικανικού ελικοπτέρου την τελευταία εβδομάδα. Στις 25 Οκτωβρίου ένας αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε από επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα εναντίον ελικοπτέρου Μπλακ Χόουκ, που συνετρίβη στο Τικρίτ.
Οι ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων -μία στη Βαγδάτη και μία στη Φαλούτζα.
Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια της νύχτας από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε οδική αρτηρία και εξερράγη τη στιγμή που περνούσε αμερικανικό στρατιωτικό όχημα. στρατιώτης που επέβαινε στο όχημα υπέκυψε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε και κατά τη διέλευση αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας στη Φαλούτζα, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Από το τέλος του πολέμου στο Ιράκ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 134 αμερικανοί στρατιώτες. Οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα φθάνοντας τις περίπου 30 ημερησίως. Σύμφωνα με αναλυτές, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των τελευταίων επιθέσεων δείχνει ότι οι αντάρτες έχουν συγκροτηθεί μία συνεκτική και καλύτερα οργανωμένη δύναμη.
Πηγή: skai.gr