Μπάιντεν: Η Όμικρον αιτία ανησυχίας, όχι πανικού – Να εμβολιάζονται τα παιδιά 5 ετών και άνω

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αιτία ανησυχίας, όχι πανικού, επισήμανε σε μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Μην περιμένετε, εμβολιαστείτε» προέτρεψε τους αμερικανούς πολίτες ο κ. Μπάιντεν, τονίζοντας ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού αναπόφευκτα θα πλήξει και τις ΗΠΑ. 

«Έχουμε το καλύτερο εμβόλιο στον κόσμο, τα καλύτερα φάρμακα, τους καλύτερους επιστήμονες και μαθαίνουμε περισσότερα κάθε μέρα», είπε τη Δευτέρα. «Θα καταπολεμήσουμε αυτήν την παραλλαγή με επιστημονικές και ενημερωμένες ενέργειες και ταχύτητα, όχι με χάος και σύγχυση». 

«Η καλύτερη προστασία έναντι της Όμικρον είναι το εμβόλιο. Ξέρω ότι έχετε βαρεθεί να με ακούτε να το λέω αυτό, αλλά η καλύτερη προστασία έναντι αυτής της νέας παραλλαγής ή οποιασδήποτε από τις παραλλαγές εκεί έξω, αυτές με τις οποίες έχουμε ήδη ασχοληθεί, είναι να εμβολιαστείτε πλήρως και να κάνετε μια αναμνηστική δόση» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όπως τόνισε στους Αμερικανούς, «εάν είστε 18 ετών και άνω και εμβολιαστήκατε πλήρως πριν από την 1η Ιουνίου, πηγαίνετε να κάνετε το αναμνηστικό εμβόλιο σήμερα». Ανέφερε επίσης ότι τα παιδιά από 5 ετών και άνω θα πρέπει να εμβολιάζονται. Εάν τα εμβόλια πρέπει να τροποποιηθούν για την καταπολέμηση της Όμικρον, οι ΗΠΑ θα δράσουν γρήγορα. 

Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε εάν τα lockdown είναι εκτός συζήτησης ως στρατηγική για την επιβράδυνση της πιθανής εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον. Ο Μπάιντεν είπε ότι τα lockdown είναι εκτός συζήτησης «προς το παρόν». 

«Δεν πιστεύουμε ακόμη ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα», πρόσθεσε. «Αλλά για να είμαστε προετοιμασμένοι, εάν χρειαστεί, η ομάδα μου ήδη συνεργάζεται με στελέχη της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson για να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για εμβόλια ή ενισχυτικές δόσεις, εάν χρειαστεί». 

«Θα κατευθύνω επίσης τον FDA και το CDC να χρησιμοποιήσουν την ταχύτερη διαθέσιμη διαδικασία, χωρίς να παραβλέψουν την ασφάλεια, για να εγκριθούν τέτοια εμβόλια και να κυκλοφορήσουν στην αγορά εάν χρειαστεί» ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: cnn.com