Μπάιντεν για Ρωσία: Θα δούμε αν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Επιφυλακτικός για τη ρωσική στάση εμφανίστηκε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Σιεν Λουνγκ.

«Θα δούμε αν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», είπε ο Μπάιντεν αφού ρωτήθηκε εάν η Ρωσία φαίνεται να περιορίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Κίεβο κι είναι πιθανόν ο πόλεμος να τελειώνει, ή η Ρωσία απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο .

«Θα δούμε… Δεν συμπεραίνω τίποτα μέχρι να δω ποιες είναι οι ενέργειές τους».  «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι στην επικοινωνία του με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας υπήρξε «συναίνεση» για «να δούμε τι έχουν να προσφέρουν. Θα μάθουμε τι κάνουν».

«Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ισχυρές τις κυρώσεις. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στον ουκρανικό στρατό την ικανότητά του να αμυνθεί και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει» διεμήνυσε ο Μπάιντεν.

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από την ουκρανική πρωτεύουσα, επιβεβαίωσαν νωρίτερα Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο επίσης φάνηκαν άκρως επιφυλακτικοί για τη συνέχεια. 

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων γύρω από το Κίεβο αποτελεί «αναδιάταξη, όχι υποχώρηση» και η Μόσχα απλώς «αλλάζει ταχύτητες».

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει προετοιμασμένη για «συνεχιζόμενες μεγάλες επιθέσεις στην Ουκρανία», λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να εκλάβει τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων ως τερματισμό της σύγκρουσης. 

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε: «Έχουμε δει τους Ρώσους να αρχίζουν να απομακρύνονται από το Κίεβο». Αλλά, διευκρίνισε, έχουμε λίγη εμπιστοσύνη σε αυτό το στάδιο ότι σηματοδοτεί κάποια σημαντική αλλαγή ή μια ουσιαστική υποχώρηση. Οι Ρώσοι εξακολουθούν να σφυροκοπούν το Κίεβο με αεροπορικές επιδρομές… Ο χρόνος θα δείξει».

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι οι Ρώσοι «προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο» χρησιμοποιώντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες σαν «τακτική άσκηση». 

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δει σημάδια «πραγματικής σοβαρότητας» από τη Ρωσία, προσθέτοντας δηκτικά «ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέει η Ρωσία και αυτού που κάνει - και οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε αυτό που κάνει».

Πηγή: skai.gr