Μπάιντεν: Απέτυχαν οι ΗΠΑ επειδή επί μισό αιώνα δεν επένδυσαν στις υποδομές τους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την Πέμπτη, από τη Λουιζιάνα, το κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές το οποίο, όπως λέει, είναι απολύτως αναγκαίο προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Κίνα.

«Ο στόχος είναι να ξαναχτίσουμε την Αμερική, να δώσουμε ώθηση στην οικονομία μας ώστε να μπορέσουμε (…) να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε όλον τον κόσμο», είπε, σημειώνοντας ότι οι Κινέζοι «επενδύουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια».

«Η πραγματικότητα είναι ότι αποτύχαμε: επί μισό αιώνα δεν επενδύσαμε τα αναγκαία ποσά στις υποδομές», επέμεινε, ειρωνευόμενος τις υποσχέσεις που είχε δώσει ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ. «Για τέσσερα χρόνια, πόσες φορές άκουσα να μιλάνε για την ‘εβδομάδα των υποδομών’; Αποτέλεσμα: δεν είδαμε απολύτως τίποτα».

Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο, ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τους φόρους των εταιρειών από το 21% στο 28%.

«Είμαι έτοιμος για συμβιβασμό», είπε, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένος στο ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του.

Προς το παρόν, ο Μπάιντεν δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη όλων των Δημοκρατικών γερουσιαστών προκειμένου να περάσει το σχέδιό του από τη Γερουσία. Την επόμενη εβδομάδα θα δεχτεί στον Λευκό Οίκο τους επικεφαλής των δύο σωμάτων του Κογκρέσου: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι, πρόεδρο της Βουλής και Τσακ Σούμερ, πρόεδρο της Γερουσίας και τους Ρεπουμπλικάνους επικεφαλής της μειοψηφίας στα δύο αυτά σώματα, τον Κέβιν Μακάρθι και τον Μιτς Μακόνελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ