Απάντηση Μόσχας σε Μπορέλ: Χαρακτήρισε «συμμαχία αυταρχικών καθεστώτων» Ρωσία και Κίνα

«Συμμαχία αυταρχικών καθεστώτων» χαρακτήρισε Ρωσία και Κίνα ο Ύπατος Eκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου. 

Η Μόσχα διαφωνεί με τη δήλωση που έκανε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως «μιας συμμαχίας δύο αυταρχικών καθεστώτων» κατά της δημοκρατίας, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. 

«Διαφωνούμε απολύτως, πρώτον, με το γεγονός ότι το θέμα (συμμαχία) αφορά αυταρχικά καθεστώτα. Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει το δικαίωμα να παρέχει τέτοιες εκτιμήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία ή τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είμαστε μεγάλες κυρίαρχες χώρες με πολιτικό σύστημα, με τον κυβερνητικό μηχανισμό μας. Σεβόμαστε τον μηχανισμό διακυβέρνησης άλλων κρατών και πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε ανάλογη στάση σε εμάς», σημείωσε. 

«Μια τέτοια δήλωση (του Μπορέλ)  δεν ανταποκρίνεται σε αυτή τη λογική», σημείωσε ο Πεσκόφ. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας δήλωσε την Τρίτη ότι μια κοινή δήλωση του Πεκίνου και της Μόσχας μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο λίθο μιας μεγάλης συμμαχίας αυτών των δύο χωρών, που όπως σημείωσε είναι αυταρχικά καθεστώτα, κατά της δημοκρατίας.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: tass.com