Μόσχα: Θα προστατεύσουμε το Τατζικιστάν σε περίπτωση εισβολής από το Αφγανιστάν

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προστατεύσει τον σύμμαχό της, το Τατζικιστάν, σε περίπτωση οποιασδήποτε εισβολής από το γειτονικό Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ανώτερος διπλωμάτης, εν μέσω αναφορών ρωσικών μέσων ενημέρωσης για μια ένοπλη τατζικική ομάδα που ετοιμάζει διασυνοριακή επίθεση.

Οι Τατζίκοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Αφγανιστάν και αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού σε ορισμένες βόρειες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν, που είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Σύμφωνα με αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την εθνότητα των Παστούν, έχουν συνάψει συμμαχία με μια συγκεκριμένη ένοπλη τατζικική ομάδα, η οποία ενδέχεται να σχεδιάζει εισβολή στο Τατζικιστάν.

«Όλη η απαραίτητη βοήθεια θα παρασχεθεί στο Τατζικιστάν, αν χρειαστεί, τόσο στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (υπό την ηγεσία της Μόσχας) όσο και σε διμερές επίπεδο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις αναφορές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ένοπλη τατζικική ομάδα.

Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τους Ταλιμπάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας τους στην επαρχία Παντζίρ, όπου οι δυνάμεις της αφγανικής αντιπολίτευσης έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των υπό τις ΗΠΑ ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, έχουν προειδοποιήσει την Ντουσανμπέ να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις της χώρας τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ