Μόσχα προς ΗΠΑ: Μην επαναλάβετε την πυραυλική κρίση της Κούβας

Η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων κοντά στα ρωσικά σύνορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση παρόμοια με την πυραυλική κρίση της Κούβας, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Ρωσία έχει επικρίνει έντονα τα αμερικανικά σχέδια για εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και την απειλή των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF).

«Εάν η κατάσταση φτάσει στο σημείο της ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων στο έδαφος, τότε η κατάσταση δεν θα γίνει μόνο πολυπλοκότερη, θα φτάσει στο όριο» προειδοποίησε ο Ριάμπκοφ. 
«Θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου έχουμε μια κρίση πυραύλων που να μοιάζει όχι μόνο στην κρίση της δεκαετίας του '80, αλλά κοντά στην κρίση της Καραϊβικής» πρόσθεσε ο ρώσος αξιωματούχος, χρησιμοποιώντας τη ρωσική διπλωματική ορολογία για την πυραυλική κρίση της Κούβας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε παρόμοιες δηλώσεις το Φεβρουάριο, όταν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει ανάλογα, αναπτύσσοντας τους δικούς της πυραύλους πιο κοντά στις ΗΠΑ. 

Το Φεβρουάριο η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς με τη Ρωσία μέσα σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να παραβιάζει, όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, την εν λόγω συμφωνία. 

Η πυραυλική κρίση της Κούβας ξέσπασε το 1962, οπότε  η Σοβιετική Ένωση απάντησε στην ανάπτυξη αμερικανικών συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων στην Τουρκία με την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Κούβα, πυροδοτώντας έτσι μια σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων που έφερε την ανθρωπότητα στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν τα σοβιετικά πλοία που κατευθυνόταν προς την Κούβα επέστρεψαν στη Ρωσία, καθώς αντιμετώπισαν το ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας από τον αμερικανικό στόλο. Τελικά, η Σοβιετική Ένωση συμφώνησε να αποσύρει τους πυραύλους της από την Κούβα. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν μυστικά με τη Μόσχα να αποσύρουν τους αμερικανικούς πυραύλους από την Τουρκία.


Πηγή: skai.gr - Σ.Κ