Μόσχα: Η Δύση παραδίδει όπλα στην Ουκρανία και υποδαυλίζει την ένταση 

Κατηγορίες κατά της Δύσης ότι υποδαυλίζει την ένταση στο Ουκρανικό εξοπλίζοντας το Κίεβο, εξαπέλυσε την Τρίτη η Μόσχα. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ οι εντάσεις, που «αυξάνονται μέρα με τη μέρα», υποκινούνται περαιτέρω από τις παραδόσεις όπλων της Δύσης. 

«Βλέπουμε πώς οι δυτικές χώρες στέλνουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στέλνουν αεροπλάνα φορτωμένα με όπλα, στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό, η Ουκρανία διεξάγει στρατιωτικούς ελιγμούς αυτές τις μέρες, δοκιμάζει νέο εξοπλισμό που λαμβάνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

«Όλα αυτά, φυσικά, προκαλούν διαρκώς νέους γύρους έντασης. Ως εκ τούτου, η αποκλιμάκωση είναι πλέον πολύ, πάρα πολύ το ζητούμενο», είπε ο Πεσκόφ. 

Η απροθυμία της Δύσης να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια δεν βοηθά επίσης στην εκτόνωση των εντάσεων, πρόσθεσε.

«Δεν αισθανόμαστε και δεν βλέπουμε την ετοιμότητα των δυτικών ομολόγων μας να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες μας», είπε ο ρώσος εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το θέμα της λήψης νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων ασφαλείας παραμένει «ανοιχτό και το πιο σημαντικό» για τη Ρωσία. 

Σχολιάζοντας πρόταση της Γαλλίας η Ουκρανία να έχει ουδέτερο καθεστώς, ο Πεσκόφ είπε ότι η πιθανότητα κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του Κιέβου και από τη θέση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 

Διέψευσε επίσης πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συναντηθεί με οποιονδήποτε για να βοηθήσει στην επίλυση της τρέχουσας διαφοράς. Ωστόσο, η συνάντηση θα πρέπει να είναι ουσιαστική, προσανατολισμένη στο να υπάρχουν αποτελέσματα και να έχει ξεκάθαρα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, σημείωσε. 

Όσον αφορά τη Λευκορωσία, ο Πεσκόφ είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μόλις ολοκληρωθεί η κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ των ρωσικών και των λευκορωσικών δυνάμεων. «Μιλάμε για συμμαχικές ασκήσεις και, φυσικά, αναμένεται ότι με την ολοκλήρωση αυτών των ασκήσεων, τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στις μόνιμες τοποθεσίες τους», είπε. 

Ο ρώσος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί ημερομηνία επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: aa.com.tr