Μόσχα: Εκατοντάδες μαχητές του ISIS αφύλακτοι λόγω της τουρκικής επιχείρησης

Για τον κίνδυνο εκατοντάδες τζιχαντιστές να επιστρέψουν στις εστίες τους από τη Συρία προειδοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου. «Η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει αφήσει αφύλακτες τουλάχιστον 12 φυλακές με κρατουμένους ‘’ξένους μαχητές’’» δήλωσε ο ρώσος υπουργός. 

Διεθνείς παρατηρητές και αναλυτές προειδοποίησαν ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα μπορούσε να επιτρέψει τη διαφυγή χιλιάδων μαχητών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους που κρατούνταν σε φυλακές στη Συρία φρουρούμενοι από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Οκτώ στρατόπεδα προσφύγων και 12 φυλακές για ξένους μαχητές έμειναν αφύλακτα ως αποτέλεσμα των ενεργειών του τουρκικού στρατού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιγκου, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της λεγόμενης ‘’αντίστροφης μετανάστευσης’’ των τρομοκρατών στις πατρίδες τους» πρόσθεσε.

Μιλώντας σε φόρουμ για θέματα ασφαλείας στο Πεκίνο, ο ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το IK «έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία του στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού» - συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, των Φιλιππίνων και σε κάποιο βαθμό της Ταϊλάνδης - μετά την ήττα τoυ στη Συρία.

«Μόλις πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν ότι η τρομοκρατία δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού» σημείωσε ο ρώσος αξιωματούχος.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεκάδες γυναίκες Ρωσικής υπηκοότητας που κρατούνταν σε στρατόπεδο για φυλακισμένους του ΙΚ στη βόρεια Συρία ζητούσαν βοήθεια από τη Μόσχα.

Η Άγκυρα από την πλευρά της αρνείται ότι η επίθεσή της θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαφυγή των μαχητών του ΙΚ ή στην αναζωπύρωση της τζιχαντιστικής παρουσίας στη Συρία. «Κλειδί» για την επόμενη ημέρα της Συρίας κρίνεται η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι αύριο Τρίτη. 

 

Πηγή: skai.gr