Κλείσιμο

Αναφορές ότι η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» μπορεί να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές

Στο ενδεχόμενο η ρωσική ναυαρχίδα Moskva, που τελικά βυθίστηκε αργά χθες το βράδυ, να μετέφερε δύο πυρηνικές κεφαλές αναφέρονται αναλυτές ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα σχετική έρευνα.

Ο Mykhailo Samus, διευθυντής ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ, ο Andriy Klymenko, συντάκτης του Black Sea News και η ουκρανική εφημερίδα Defense Express ανέφεραν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι το Moskva σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές, δύο μονάδες» είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα.

«Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;» αναρωτήθηκε.

Η Defense Express ανέφερε ότι είχε συνομιλίες με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων σχεδιαστών και αξιωματικών του ναυτικού, οι οποίοι ομόφωνα και ανεξάρτητα ο ένας απ’ τον άλλο έδωσαν την ακόλουθη απάντηση:

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα η πληγείσα ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας να είχε πυρηνικά». «Πυρηνικός εξοπλισμός βρίσκεται πάντα στο πλοίο ή φορτώνεται μόνο κατόπιν ειδικής εντολής;» διερωτάται η εφημερίδα.

Εάν είναι αλήθεια, η απώλεια των πυρηνικών κεφαλών στην Μαύρη Θαάλασσα θα μπορούσε να προκαλέσει ένα περιστατικό «Σπασμένο Βέλος», δηλαδή αυτό που στην αμερικανική στρατιωτική αργκό σημαίνει δυνητικά θανατηφόρα ατυχήμα με πυρηνικά όπλα. 

Οι εικασίες για μια πυρηνική καταστροφή ενισχύθηκαν, καθώς παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα και για την τύχη του πληρώματος του Moskva.

Μέχρι στιγμής, ελάχιστα άτομα φέρεται να έχουν βγει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, με την τύχη περίπου 452 ατόμων να αγνοείται.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Ρωσία