Κλείσιμο

Μόνος ο Τραμπ στην γραμμή για αναγνώριση ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν

Μηδενική στήριξη στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έχει βρει η δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ πως έχει έρθει ο καιρός η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα διαφιλονικούμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Τα υψίπεδα καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967 μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών εναντίον της Συρίας, και προσαρτήθηκαν επισήμως το 1981, όμως η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να τα αντιλαμβάνεται ως κατεχόμενα εδάφη. Η δήλωση Τραμπ, που έγινε αιφνιδιαστικά μέσω Twitter, ουσιαστικά ανατρέπει δεκαετίες αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ωστόσο, η κίνηση του αμερικανού προέδρου δεν έχει βρει στήριξη ανάμεσα στους συμμάχους των ΗΠΑ ούτε ανάμεσα στους εταίρους της Συρίας.

Η Δαμασκός ορκίστηκε πως θα ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Η Ρωσία εξέφρασε την ελπίδα πως η δήλωση Τραμπ συνιστά απλώς μία πρόσκληση, προειδοποιώντας συνάμα ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την Μέση Ανατολή.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, καταγγέλλοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να δώσει στο Ισραήλ «κάτι που δεν είναι δικό του».

Για ενέργεια που βρίσκεται εντελώς εκτός διεθνούς δικαίου έκανε λόγο ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Και σύμμαχοι των ΗΠΑ ωστόσο αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την γραμμή Τραμπ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη επισήμαναν πως παραμένουν πιστά στην μη αναγνώριση ισραηλινής κυριαρχίας, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι εγείρει τον κίνδυνο νέων συρράξεων.
Πηγή: skai.gr