Μόνο 8 ασθενείς Covid την ημέρα στα ιδιωτικά νοσοκομεία σε Αγγλία παρά την κρατική χρηματοδότηση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αγγλία παρείχαν περίθαλψη σε μόλις οκτώ ασθενείς κορωνοϊού την ημέρα κατά τον ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, παρά τη γενναία χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα υγείας NHS.

Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, επικαλούμενος έκθεση της δεξαμενής σκέψης Κέντρο για την Υγεία και το Δημόσιο Συμφέρον, κατά το 39% των ημερών στο διάστημα Μαρτίου 2020-Μαρτίου 2021 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια δε νοσηλευόταν κανέναν ασθενής κορωνοϊού. Στο 59% την ημερών παρεχόταν περίθαλψη σε μόνο έναν ασθενή.

Συνολικά σε αυτούς τους 13 μήνες χρησιμοποιήθηκαν μόνο 3.000 κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων από τις συνολικά 3,6 εκατομμύρια κλίνες για φορείς Covid στην Αγγλία, δηλαδή ποσοστό 0,08% του συνόλου.

Στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020, το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να πληρώσει για να έχει δικαίωμα χρήσης και των 7.956 κλινών στα 187 ιδιωτικά νοσοκομεία της Αγγλίας, μαζί με τα περίπου 20.000 μέλη ιατρικού και νοσηλευτικού τους προσωπικού. Πιστεύεται ότι η συμφωνία κόστισε 400 εκ. λίρες το μήνα.

Παράλληλα, ενώ κατά τον ένα χρόνο πριν από την πανδημία τα ιδιωτικά νοσοκομεία πραγματοποίησαν 3,6 εκατομμύρια ιατρικές επεμβάσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το NHS, κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας προχώρησαν σε μόνο 2 εκ. αντίστοιχες επεμβάσεις, παρά την έκτακτη χρηματοδότηση και παρά την αδυναμία την δημοσίων νοσοκομείων να προσφέρουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας που έπρεπε λόγω Covid.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πάντως ότι οι λιγότερες επεμβάσεις ήταν αναμενόμενες, καθώς τα ιδιωτικά νοσοκομεία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε γιατρούς και νοσηλευτές του δημοσίου για τις υπηρεσίες που παρέχουν, προσωπικό που ήταν αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr