Κλείσιμο

Μοναδική επιλογή για τη Μέση Ανατολή ο Οδικός Χάρτης

Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες της ιταλικής προεδρίας να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού και του Παλαιστίνιου αξιωματούχου που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν κατέστη εφικτό, αλλά και, σύμφωνα με πληροφορίες, στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης γίνεται σαφής αναφορά στην «ανεπαρκή πρόοδο» που έχει σημειωθεί, «παρά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας».
Νωρίτερα, η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, χαρακτήρισε «λάθος» την ανέγερση τείχους στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα Συμπεράσματα της Διάσκεψης «η πλήρης και άμεση» εφαρμογή του Οδικού Χάρτη αναφέρεται ως «μοναδική επιλογή» για την εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση ανατολή, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν «και τις δύο πλευρές να φανούν συνεπείς στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Σύνοδο της Ακαμπα, στις 4 Ιουνίου».
Οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης επαναλαμβάνουν ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές παραμένει προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας» και καλούν τις χώρες της Μέσης Ανατολής «να συνεργαστούν ενεργά και να απέχουν από κάθε υποστήριξη, έμμεση ή άμεση, τρομοκρατικών οργανώσεων³. Ιδιαίτερη σύσταση απευθύνεται στην Παλαιστινιακή Αρχή, η νέα κυβέρνηση της οποίας «πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της στον αγώνα κατά της εξτρεμιστικής βίας».
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ, «στην προσπάθειά του να προστατεύσει τους πολίτες του, πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές του ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες αμάχων και να μην προβεί σε καμία ενέργεια η οποία θα θίγει τις ανθρωπιστικές και οικονομικές ανάγκες των Παλαιστινίων».
Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης ζητούν «ισχυρό και ζωτικό ρόλο» για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, «ο οποίος θα μπορούσε να ενισχυθεί από τον διορισμό νέου εκπροσώπου του γενικού γραμματέα στην περιοχή».
Πηγή: skai.gr