Μολύνθηκε από τον κορωνοϊό ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής

Ο νοτιοαφρικανός υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, δύο ημέρες αφού η χώρα του ξεπέρασε το όριο των 700.000 καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο Εμκίζε — γιατρός, όπως και η σύζυγός του — έγινε ο πέμπτος υπουργός της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής που προσβάλλεται από τον κορωνοϊό: προηγήθηκαν οι υπουργοί Εμπορίου, Εργασίας, Ορυκτών Πόρων και Άμυνας.

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες ότι το απόγευμα η σύζυγός μου (...) και εγώ ενημερωθήκαμε ότι τα τεστ στα οποία υποβληθήκαμε έδειξαν πως είμαστε θετικοί στον κορωνοϊό», ανέφερε ο Εμκίζε σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, εξηγώντας πως αποφάσισε να εξεταστεί διότι την προηγουμένη παρουσίασε ελαφριά συμπτώματα της COVID-19, «αφύσικη εξάντληση» και «απώλεια της όρεξης».

Ο υπουργός, που τέθηκε σε απομόνωση στο σπίτι του, διευκρίνισε πως ήρθε σε επαφή την τελευταία εβδομάδα «με κάποια μέλη της οικογένειάς μας και της ομάδας μου στο υπουργείο Υγείας», που ενημερώθηκαν ήδη για την εξέλιξη.

«Τους συμβούλεψα να τεθούν αμέσως σε απομόνωση στα σπίτια τους και να υποβληθούν σε εξετάσεις», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, στην πρώτη γραμμή από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού (τον Μάρτιο), η οποία έφθασε στην κορύφωσή της την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου στη χώρα αυτή.

Στη Νότια Αφρική έχει καταγραφεί το 43% των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην αφρικανική ήπειρο.

Πάντως, ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού στη Νότια Αφρική (2%) παρέμενε κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα πολύ πιο κάτω από αυτόν συνολικά στην ήπειρο (7%), σύμφωνα με το αφρικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (Africa CDC).

Η χώρα θρηνεί 18.370 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί στη Νότια Αφρική έχουν πλέον χαλαρώσει, όμως ο Ζουέλι Εμκίζε ζήτησε ξανά, για ακόμη μια φορά, από τους συμπολίτες του να παραμείνουν σε επαγρύπνηση διότι «υπάρχει ο κίνδυνος» να ενσκήψει «δεύτερο κύμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ