Μογκερίνι - Χαν: Οι πολίτες είπαν «ναι» ώστε το Κοινοβούλιο να προχωρήσει

Προς τις συνταγματικές αλλαγές που καλείται να εγκρίνει το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ στρέφει τώρα την προσοχή της η ΕΕ, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η πλήρης δήλωση της κ. Μογκερίνι και του κ. Χαν είναι η εξής:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, οι πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το μέλλον της χώρας τους. Με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία, η συντριπτική πλειοψηφία όσων άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου δήλωσαν "ναι" στη συμφωνία των Πρεσπών σχετικά με το θέμα της ονομασίας και την ευρωπαϊκή πορεία τους.

Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της ονομασίας, αποφασίζοντας για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για τη συμφιλίωση στην περιοχή, αλλά και για την αποφασιστική μετακίνηση της χώρας στην πορεία προς την ΕΕ. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και θεσμικών φορέων να ενεργούν στο πλαίσιο των συνταγματικών ευθυνών τους, πέρα από τις πολιτικές γραμμές των κομμάτων. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει και να συνοδεύει πλήρως τη χώρα, τα θεσμικά όργανά της και όλους τους πολίτες της».