Μίχας: Πώς ο Ερντογάν στο τέλος θα καταστρέψει την Τουρκία

"Παίζει σε τεντωμένο σχοινί. Σε βάθος χρόνου ο Ενρτογάν θα καταστρέψει την Τουρκία", εκτίμησε μιλώντας στον FOCUS FM ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ανάλυσης Άμυνας και Ασφάλειας, Ζαχαρίας Μίχας.

Μιλώντας στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα" με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, εξήγησε, ότι "Η Τουρκία μπορεί να βρεθεί σε ένα σημείο, στο οποίο να έχει αντιπάλους και τους 2 (ΗΠΑ-Ρωσία). Όλο το θέμα είναι πότε θα αποφασίσει το βαθύ κράτος των ΗΠΑ να σταματήσει να βλέπει με τον τρόπο, που βλέπει τη Ρωσία και να υπάρξει ένα minimum συνεννόησης. Αν αυτό συμβεί, είναι συμβατό με το ελληνικό συμφέρον, γιατί μειώνεται η σημασία της Τουρκίας. O Eρντογάν έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα του. Δεν έχει κερδίσει μόνο, έχει χάσει με τις αντισυσπειρώσεις, που καθιστούν, δυσχερέστερη την επίτευξη των σκοπών του".

Για το Oruc Reis

"Το "αβλαβής διέλευση" είναι προβληματικό έτσι όπως το χρησιμοποίησε η ελληνική πλευρά. Αφού υπάρχουν πληροφορίες, ότι είχε απλωμένα καλώδια, δεν είναι αβλαβής διέλευση. Προσπαθούσε να κάνει κάτι. Δεν έχουμε καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες, για αυτό αναφέρθηκε το FIR, διότι η θαλάσσια περιοχή κάτω από το FIR είναι περιοχή έρευνας και διάσωσης. Με δική μας αβελτηρία προκύπτουν προβλήματα, που προκαλούν ζητήματα σοβαρά, που πρέπει ταχύτατα να επιλύσουμε, γιατί χρησιμοποιούνται ως όπλα από την Τουρκία. Από τη στιγμή, που δεν έχεις δηλώσει επισήμως, ότι κάτι είναι δικό σου, είναι προβληματικό να λες, ότι είναι δικό σου".

Για την ανακήρυξη ΑΟΖ

"Το να πας και να καταθέσεις συντεταγμένες στον ΟΗΕ, ανακηρύσσοντας ΑΟΖ δε σημαίνει, ότι την πήρες, γιατί με την ίδια λογική θα την έπαιρνε και η Τουρκία, που κατέθεσε. Είναι η έναρξη μίας διαδικασίας. Αν καταθέσεις και δεν υπάρξει αντίδραση, γίνονται αποδεκτές. Αν όμως κάποιος καταθέσει ενστάσεις κινείσαι με ειρηνικές διαδικασίες, που προβλέπει η Χάρτα του ΟΗΕ. Δεν είναι, ότι κλιμακώνεις, αλλά περιμένεις τυχόν ενστάσεις".

Για τα 12 μίλια

"Δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, αλλά πολλές αποχρώσεις του γκρίζου. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει αναλύσεις και σενάρια για το τί μπορεί να γίνει με τα 12 μίλια. Θα μπορούσες να πεις πάω στα 8 ή 9 μονομερώς. Αυτός, που απειλεί με πόλεμο, δε θα σταματήσει να το κάνει. Η Ελλάδα δεν είναι αναθεωρητική δύναμη, αλλά να μην το μπερδεύουμε με προάσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οι ΗΠΑ προφανώς λένε "μην το κάνεις", το θέμα είναι σε ποιό βαθμό θα το αποδεχθείς. Κάνε όμως την κίνηση για να δείξεις, ότι δεν ξεχνάς το δικαίωμα αυτό, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει γίνει στον ηπειρωτικό κορμό.

Για το Αιγαίο

"Η τάση είναι να απομονωθεί το Αιγαίο ως μη επιλύσιμο, για να επικεντρωθούν όλοι στο θέμα της Ανατολικής μεσογείου. Αλλά όταν και συ δεν έχεις κάνει τίποτα, κινδυνεύεις να παγιωθούν όσα λέει η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν στερείται στρατιωτικής ισχύος έναντι της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε με μηδενικό ρίσκο, συσσωρεύονται τετελεσμένα εις βάρος της χώρας".

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ζ.Μίχα στον FOCUS FM:

Πηγή: FOCUS FM