Μισοάδειο το γήπεδο όπου εκτέθηκε η σορός του Μουγκάμπε

Σε μισοάδειο γήπεδο έλαβε χώρα η τελετή προς τιμήν του επί δεκαετίες προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος οδήγησε την αφρικανική χώρα από την ανεξαρτησία στην οικονομική καταστροφή.

Η σορός του Μουγκάμπε, που έφυγε από την ζωή την προηγούμενη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών, εκτέθηκε στο Εθνικό Αθλητικό Στάδιο, στην πρωτεύουσα Χαράρε.

Περισσότεροι από δέκα ηγέτες αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων απέτισαν φόρο τιμής, όμως οι πολίτες μετά βίας γέμισαν το 30% του γηπέδου, χωρητικότητας 60.000 θέσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του πλήθους ήταν υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF.

Μολονότι η κηδεία έγινε σήμερα
ταφή του Μουγκάμπε αναμένεται να λάβει χώρα σε περίπου έναν μήνα, αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή μαυσωλείου στο Ηρώο της Χαράρε.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πολυήμερη διαμάχη της οικογένειας Μουγκάμπε με τον νυν πρόεδρο Έμερσον Μνανγκάγκουα, ο οποίος ανέτρεψε τον υπερήλικα πρόεδρο το 2017 με πραξικόπημα.

Ο Μουγκάμπε ήταν ο πρώτος ηγέτης της ανεξάρτητης Ζιμπάμπουε, το 1980, έχοντας ηγηθεί του αντιαποικιακού και απελευθερωτικού αγώνα στην πρώην Ροδεσία.

Παρέμεινε στην εξουσία επί 37 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου η θητεία του σημαδεύτηκε από καταπίεση, σφαγές αντιφρονούντων και χρόνιο υπερπληθωρισμό, ο οποίος σάρωσε την οικονομία.

Η ανατροπή του το 2017 έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και ελάχιστη λαϊκή αντίσταση στο νέο καθεστώς.
Πηγή: skai.gr