Μήνυση κατά Ντίσνεϊ για τον «Νίμο»

Συγγραφέας παιδικών βιβλίων στη Γαλλία μηνύει την εταιρεία Ντίσνεϊ για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, ισχυριζόμενος ότι η επιτυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων «Αναζητώντας τον Νίμο» (Finding Nemo) βασίζεται στο δικό του έργο.
Ο συγγραφέας Φρανκ λε Καλβέζ ισχυρίζεται ότι πολλοί από τους χαρακτήρες της ταινίας μοιάζουν πολύ στους ήρωες ενός βιβλίου του που εκδόθηκε τον περασμένο χρόνο με τίτλο «Πιερό το ψάρι-κλόουν». Ο κ. λε Καλβέζ ζητά την απαγόρευση κάθε προϊόντος που αποτελεί απομίμηση του χαρακτήρα του «Πιερό».
Η Ντίσνεϊ από την πλευρά της επιμένει ότι ο «Νίμο» είναι πρωτότυπη δημιουργία και συνεπώς δεν τίθεται θέμα κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Γάλλος συγγραφέας λέει ότι κατοχύρωσε ως σήμα κατατεθέν τον «Πιερό» στην σχετική υπηρεσία της χώρας το 1995. Την ίδια περίοδο προσέγγισε τα στούντιο κινουμένων σχεδίων, τα οποία δεν έδειξαν όμως ενδιαφέρον για το δημιούργημά του. Το 2002 χρηματοδότησε ο ίδιος την έκδοση του βιβλίου του σε 2.000 αντίγραφα.
«Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί»
Ο κ. Λε Καλβέζ λέει ότι ο «Νίμο» που ανήκει και αυτός στο είδος «ψάρι-κλόουν» (clown fish) μοιάζει να είναι βασισμένος στον «Πιερό». «Βρήκαμε μεγάλες ομοιότητες ακόμα και στους δευτερεύοντες χαρακτήρες», δήλωσε ο δικηγόρος του Καλβέζ Πασκάλ Καμινά στο γαλλικό πρακτορείο.
Η μήνυση του Γάλλου συγγραφέα στρέφεται τόσο κατά της Ντίσνεϊ όσο και κατά της Πίξαρ, το στούντιο κινουμένων σχεδίων που ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή της ταινίας.
Η Ντίσνεϊ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος της. «Πρόκειται για εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς. Το «Αναζητώντας τον Νίμο» είναι ένα έργο που ανήκει στην Πίξαρ και της Ντίσνεϊ ως πρωτότυπη δημιουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Πηγή: BBC Greek
Πηγή: skai.gr