Κλείσιμο

Ξεκάθαρο μήνυμα ΗΠΑ σε Άγκυρα: Ξεχάστε τους S-400- Στη Λιβύη ο Ακάρ πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου. 

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν ξεκάθαρα το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές για τους S-400 που αποτελούν και το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις τους. 

Απέναντι στη φιλολογία των εναλλακτικών που έχει αναπτυχθεί στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι δε δέχονται την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στις πληροφορίες ότι υπήρξε πρόταση από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την ανάπτυξη των S-400 στη βάση του ΝΑΤΟ, στο Ιντσιρλίκ ως προσωρινή λύση. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η δήλωση του κ. Πράις ότι είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 λόγω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον δεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμό, ενώ στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να τεθούν πέρα από του S-400, το δημοκρατικό πισωγύρισμα στην Τουρκία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. 

Από την άλλη, σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η Άγκυρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προετοιμάζεται για τις συναντήσεις του στο ΝΑΤΟ και κυρίως για αυτήν με τον Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, χθες ακύρωσε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Για το θέμα των S-400 η Τουρκία δε θέλει να υποχωρήσει, δε συζητά καν το σενάριο να μεταφερθούν κάπου αλλού, ωστόσο όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι Τούρκοι υπουργοί μπορεί να βρεθεί μια τεχνική λύση. 

Στη χειρότερη περίπτωση, οι Τούρκοι λένε ότι μπορεί οι S-400 να μείνουν απενεργοποιημένοι και βεβαίως η Άγκυρα να υποσχεθεί αγορά αντιαεροπορικού συστήματος από άλλη χώρα, ενδεχομένως από τη Γαλλία, την Ιταλία ή τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξει μια ισορροπία. 

Στο μεταξύ, με εντολή του Τούρκου προέδρου, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έφτασε στη Λιβύη. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς γίνεται λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ο Ακάρ θα στείλει κι ένα μήνυμα προς τη Γαλλία και την Ιταλία. 
 

Πηγή: skai.gr