Μινεάπολη: «Στοπ» στις συνομιλίες με το συνδικάτο των αστυνομικών βάζει ο διοικητής της αστυνομίας

Το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες με το συνδικάτο των αξιωματικών καθώς επιδιώκει να τερματίσει τις σχέσεις που έχουν «διαβρώσει την εμπιστοσύνη» στην κοινότητα και στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της αστυνομικής δύναμης μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του τοπικού αστυνομικού τμήματος.

Ο διοικητής της αστυνομίας της Μινεάπολης, Μεντάρια Αραντόντο, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό περιστατικών ανάρμοστης συμπεριφοράς αστυνομικών, επιτρέποντας στις εποπτικές αρχές να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα για να απομακρύνουν από το δρόμο προβληματικούς αστυνομικούς.

Η απόφαση για διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ομοσπονδία Αστυνομικών της Μινεάπολης λαμβάνεται λίγες μέρες μετά τη δέσμευση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να διαλύσει την αστυνομική δύναμη, αυξάνοντας την πίεση στον αρχηγό να αναλάβει δράση.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα η πόλη μας περισσότερο από ποτέ είναι ένα μονοπάτι και ένα σχέδιο που παρέχει ελπίδα, διαβεβαίωση και πραγματικά μέτρα μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Αραντόντο. «Αυτό το έργο πρέπει να φέρει αλλαγές, και εγώ πρέπει να το κάνω σωστά».

Όπως τόνισε, θα φέρει συμβούλους για να πραγματοποιήσει μια επανεξέταση του τρόπου αναδιάρθρωσης της σύμβασης για «μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερη ευελιξία για αληθινή μεταρρύθμιση», προσθέτοντας ότι το επίκεντρο δεν είναι οι μισθοί και τα επιδόματα.

«Αυτό είναι μια περαιτέρω εξέταση αυτών των σημαντικών θεμάτων που αφορούν πράγματα όπως το πρωτόκολλο κρίσιμων συμβάντων, η χρήση βίας, ο σημαντικός ρόλος που παίζουν οι επόπτες σε αυτό το τμήμα και επίσης η διαδικασία πειθαρχίας».

Ο φόνος στις 25 Μαΐου του 46χρονου Φλόιντ, ενός άοπλου μαύρου από έναν λευκό αστυνομικό που γονάτισε στον λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά, πυροδότησε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο, προβάλλοντας τις μειονότητες που σκοτώνονται από την αστυνομία.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο πρώην αστυνομικός που δολοφόνησε τον Φλόιντ, κατηγορείται για δολοφονία δεύτερου βαθμού. Οι τρεις άλλοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο, συμπεριλαμβανομένων δύο νεοσύλλεκτων, κατηγορούνται επίσης για συνέργεια στον φόνο του Φλόιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ