Μίλησε ο λαός του Ισραήλ

Υπέρ της απελευθέρωσης εκατoντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατείται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τάσσονται τα δύο τρίτα των Ισραηλινών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα σφυγμομέτρησης που δημοσιεύει την Τρίτη η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.

Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε πριν από την ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κάιρο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου για μια ανταλλαγή κρατουμένων.

Στην ερώτηση αν εγκρίνουν ή όχι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση εκατοντάδων δολοφόνων τρομοκρατών και την απέλαση ορισμένων μεταξύ αυτών εκτός των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, το 69% των ερωτηθέντων απάντησε ναι, το 22% απάντησε όχι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δεν είχε γνώμη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Εχούντ 'Ολμερτ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι "σκλήρυνε" τις θέσεις της και ότι προέβαλε "εξτρεμιστικές απαιτήσεις" στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου, οι οποίες και εμπόδισαν τη σύναψη μιας συμφωνίας.

Από την πλευρά της η Χαμάς απέδωσε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του Καΐρου στην αδιαλλαξία του εβραϊκού κράτους, διαψεύδοντας ότι σκλήρυνε τη θέση της.

Στις δηλώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Χαμάς, ο Ουσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Λίβανο αναφέρει ότι οι δύο Ισραηλινοί απεσταλμένοι που διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, "δεν πρότειναν τίποτε καινούργιο".

"Όταν θα υπάρξει μια σοβαρή πρόταση του Ισραήλ, θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη", πρόσθεσε.

Ο Χαμντάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι αρνείται να δεσμευτεί στην απελευθέρωση 400 φυλακισμένων αρχικά, ότι απαιτεί την απέλαση από τα Παλαιστινιακά Εδάφη ορισμένων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν και ότι θέλει να αποκλείσει την απελευθέρωση άλλων από την ανταλλαγή.
Πηγή: skai.gr