Μιανμάρ: Συγκρούσες μεταξύ χωρικών και δυνάμεων ασφαλείας

   

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ συγκρούστηκαν με χωρικούς, οπλισμένους με τόξα και καταπέλτες, στο δέλτα του ποταμού Αγεγιαρουάντι και τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τρεις «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν και άλλοι δύο συνελήφθησαν στο χωριό Χλαϊσούε, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πήγαν εκεί για να συλλάβουν έναν άνδρα με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε εναντίον του κράτους.

Ένας εκπρόσωπος της χούντας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει τα γεγονότα στο χωριό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κιονπιάου. Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό των νεκρών από ανεξάρτητη πηγή.

Ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει τον έλεγχό του αφότου ανέτρεψε την εκλεγμένη ηγέτιδα της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, τον περασμένο Φεβρουάριο. Μια συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ και απεσταλμένων του ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), που έγινε την Παρασκευή, προκάλεσε οργή σε ορισμένες περιοχές της Μιανμάρ σήμερα. Στην πόλη Μανταλάι διαδηλωτές έκαψαν μια σημαία του ASEAN, κατηγορώντας τον ότι «νομιμοποιεί τη χούντα».

Συγκρούσεις ξέσπασαν πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Χλαϊσούε, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από την πόλη Γιανγκόν. Οι στρατιώτες έλεγαν ότι πήγαν στο χωριό αυτό για να κάνουν έρευνες για όπλα, ανέφεραν τουλάχιστον τέσσερα τοπικά μμε και ένας κάτοικος.

«Οι κάτοικοι του χωριού έχουν μόνο βαλλίστρες και υπάρχουν πολλά θύματα από την πλευρά τους», είπε ο κάτοικος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, φοβούμενος τυχόν αντίποινα σε βάρος του.

Το Khit Thit Media και το Delta News Agency μετέδωσαν ότι 20 πολίτες σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Οι χωρικοί προσπάθησαν να αντισταθούν χρησιμοποιώντας καταπέλτες αφού οι στρατιώτες επιτέθηκαν στους κατοίκους, πρόσθεσαν.

Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση MRTV υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχτηκαν επίθεση με αεροβόλα και βέλη. Μετά την ανταλλαγή πυρών, βρέθηκαν τα πτώματα τριών επιτιθέμενων.

Εάν επιβεβαιωθεί ο απολογισμός που δίνουν τα τοπικά μμε, θα είναι ο υψηλότερος που καταγράφεται μέσα σε 24 ώρες εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Περίπου 845 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον στρατό και την αστυνομία μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με μια ομάδα ακτιβιστών. Η χούντα πάντως αμφισβητεί αυτόν τον αριθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ