Μιανμάρ: Ο στρατός συνέλαβε 39 ανθρώπους - Τους κατηγορεί ότι ευθύνονται για σειρά εκρήξεων

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ συνέλαβαν 39 ανθρώπους που πιστεύεται ότι ευθύνονται για εκρήξεις και εμπρηστικές επιθέσεις αλλά και ότι προσπάθησαν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση από αντάρτικες οργανώσεις εθνοτικών μειονοτήτων, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης της χώρας που ελέγχονται από τη χούντα.

Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου παρατηρείται στη Μιανμάρ ένα κύμα μικρών εκρήξεων στις πόλεις, με κάποιες από αυτές να έχουν στόχο κυβερνητικά κτίρια ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, αλλά ο στρατός κατηγορεί άτομα που επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Η εφημερίδα Global New Light of Myanmar έγραψε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατέσχεσαν 48 “χειροποίητες νάρκες”, 20 ράβδους ΤΝΤ, εκπυρσοκροτητές, φιτίλια και άλλα υλικά στη διάρκεια έρευνας. Επίσης εντοπίστηκαν άλλα εκρηκτικά υλικά, περιλαμβανομένης πυρίτιδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κάποιοι από τους υπόπτους συνελήφθησαν και με την κατηγορία ότι επιθυμούσαν να λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση από αντάρτικες οργανώσεις στην πολιτεία Κάγια, στην ανατολική Μιανμάρ.

Ο στρατός της Μιανμάρ δυσκολεύεται να επιβάλει την τάξη αφού κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία κρατείται όπως και άλλα σημαντικά στελέχη του κόμματός της. Διαδηλώσεις, απεργίες και μια εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής έχουν παραλύσει τη χώρα.

Αφού αντιμετώπισαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κάποιοι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές έχουν αναζητήσει στρατιωτική εκπαίδευση από ομάδες ανταρτών που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες οι οποίες πολεμούν εδώ και δεκαετίες εναντίον του στρατού με αίτημα περισσότερη αυτονομία.

Στο μεταξύ στη διάρκεια της νύκτας πραγματοποιήθηκαν πορείες και ολονυκτίες για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες από το πραξικόπημα.

Πολλοί διαδηλωτές στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, έναν συνασπισμό εναντίον της χούντας ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί η νόμιμη αρχή της Μιανμάρ. Την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε τον σχηματισμό μιας “Δύναμης Λαϊκής Άμυνας”.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν σκοτώσει 783 ανθρώπους μετά το πραξικόπημα, ενώ άλλοι 3.859 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ).

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε χθες Τρίτη ότι ο στρατός στη Μιανμάρ δεν φαίνεται να περιορίζει τις προσπάθειές του να εδραιώσει την εξουσία του και πρόσθεσε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες επιδίδεται ξεπερνούν τους φόνους.

“Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διεθνής εμπλοκή προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μιανμάρ”, τόνισε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ