Μιανμάρ: Οι ΗΠΑ αξιώνουν να αφεθεί ελεύθερος Αμερικανός δημοσιογράφος

Η διπλωματία των ΗΠΑ αξίωσε χθες Τετάρτη το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ να αποφυλακίσει «αμέσως» τον αμερικανό δημοσιογράφο Ντάνι Φένστερ, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο και πλέον κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στη χώρα της Ασίας, αφού του απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες, για τρομοκρατία και ανταρσία.

«Ο Ντένι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως. Η συνέχιση της κράτησής του είναι απαράδεκτη. Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνοντας πως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι «ενήμερο» για την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος του κ. Φένστερ, ο εκπρόσωπος στηλίτευσε τη «βαθιά άδικη φύση της κράτησης του Ντάνι».

Στον Ντάνι Φένστερ, 37 ετών, που συνελήφθη καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τη Μιανμάρ τον Μάιο, απαγγέλθηκαν «δύο κατηγορίες δυνάμει του άρθρου 50(α) του αντιτρομοκρατικού νόμου και του άρθρου 124(α) του ποινικού κώδικα», διευκρίνισε νωρίτερα χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του, ο Ταν Τζάου Αούνγκ.

Εάν καταδικαστεί δυνάμει του αντιτρομοκρατικού νόμου, ενδέχεται να του επιβληθεί ποινή ως και ισόβιας κάθειρξης.

Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο έκλεισε η δεκαετής δημοκρατική παρένθεση.

Η στρατιωτική χούντα συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων της, με τουλάχιστον 1.200 πολίτες νεκρούς και πάνω από 7.000 φυλακισθέντες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για πολλές υποθέσεις βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων από το καθεστώς.

Η ελευθεροτυπία στραγγαλίστηκε εξαρχής από τη χούντα, που αποδύθηκε σε προσπάθεια να ελέγχει αυστηρά την ενημέρωση· η πρόσβαση στο διαδίκτυο περιορίστηκε, ενώ έχουν ακυρωθεί οι άδειες λειτουργίας πολλών ΜΜΕ.

Πάνω από εκατό δημοσιογράφοι που επέκριναν το στρατιωτικό καθεστώς συνελήφθησαν μετά την ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Reporting ASEAN. Οι 31 εξ αυτών παραμένουν πίσω από τα σίδερα, πάντως αρκετοί ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που αφέθηκαν ελεύθεροι τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο αμνηστίας που χορηγήθηκε με την ευκαιρία βουδιστικής εορτής από τις στρατιωτικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ