Κλείσιμο

Μία πολέμιος της διαφθοράς είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας

Η φιλελεύθερη δικηγόρος και ακτιβίστρια κατά τη διαφθοράς Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της Σλοβακίας, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες.

Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η 45χρονη Τσαπούτοβα συγκέντρωνε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφτσοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα Smer-SD.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Κυριακή το απόγευμα, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Σέφτσοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τηλεφώνησε στην αντίπαλό του για να «τη συγχαρεί». «Της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει», προσέθεσε.

Η κ. Τσαπούτοβα τόνισε σε υποστηρικτές της ότι βλέπει την εκλογική της επικράτηση ως οιωνό «αλλαγής» στη Σλοβακία.

Η εκλογική νίκη της δικηγόρου εξηγείται, σύμφωνα με αναλυτές, από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου - ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι.

Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρεται να υπάρχουν ανάμεσα σε σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Η κ. Τσαπούτοβα συμμετείχε τότε, όπως χιλιάδες άλλοι Σλοβάκοι, στις μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Σμερ, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο κ. Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού.

Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα στο πλαίσιο της έρευνας που για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το Σμερ.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «ανησυχία» για τις ενδείξεις που υποδεικνύουν φαινόμενα «διαφθοράς, συγκρούσεων συμφέροντος, ατιμωρησίας [...] στους κύκλους της σλοβακικής εξουσίας».

Αναλυτές συγκρίνουν την κ. Τσαπούτοβα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επίσης αουτσάιντερ που κατέλαβε την εξουσία το 2017 εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας δεν κυβερνά, αλλά επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και ονομάζει τους ανώτατους δικαστικούς. Είναι επίσης αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων, ενώ διαθέτει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/dpa/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters