Μια ιδέα που φοβίζει

Το γαλλικό κοινοβούλιο θα συνεχίσει την συζήτηση για τον νέο νόμο περί μετανάστευσης, ο οποίος προβλέπει τον έλεγχο DNA προκειμένου να εξακριβώνονται οι δεσμοί των μεταναστών με τους συγγενείς τους που θέλουν να φέρουν στην Γαλλία. Υπουργός έκανε λόγο για ιδέα που \σοκάρει\...
Δεχόμενος πίεση από το ίδιο του το κόμμα, ο υπουργός Μετανάστευσης προχωρά με προσεκτικά βήματα προς την επιβολή του ελέγχου DNA.

Αρκετοί εξέχοντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν την διαφωνία τους με τον Μπρις Ορτεφέ να δηλώνει στο κοινοβούλιο ότι ο έλεγχος DNA μπορεί να εισαχθεί σταδιακά.

O πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν προσπάθησε να καθησυχάσει όσους ανησυχούν προτείνοντας μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών και επανεξέταση του νόμου από το Κοινοβούλιο μετά την πάροδό της.

Οι αντιδράσεις έχουν επισκιάσει τους υπόλοιπους νόμους της γαλλικής κυβέρνησης. Ως μέρος των υποσχέσεων του προέδρου Σαρκοζί ότι θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια για την είσοδο συγγενών μεταναστών στην χώρα.

O Τιερί Μαριάνι είναι ο βουλευτής που ευθύνεται για την τροποποίηση του νόμου που προβλέπει τον έλεγχο DNA και θα συζητηθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Ο Τιερί Μαριάνι, τις απόψεις του οποίου σέβεται ο κύριος Σαρκοζί, δήλωσε ότι παρόμοιος νόμος υφίσταται σε άλλες 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

\Υπάρχει πρόβλημα με τα πλαστά έγγραφα. Γνωρίζουμε ότι σε συγκεκριμένες χώρες στην Αφρική και την Ασία τα δημόσια έγγραφα (που αφορούν τους πολίτες) δεν είναι πάντα \\γνήσια. Υπάρχει μεγάλη διαφθορά και έτσι μπορεί εύκολα κάποιος να αγοράσει ψεύτικα χαρτιά, όπως ταυτότητες κλπ\.

Ο έλεγχος DNA θα είναι προαιρετικός αλλά πιθανότατα το κόστος θα καταβάλλεται από την οικογένεια με ερωτήματα να έχουν ήδη εγερθεί για το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είναι πρακτικό.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι ο νόμος στιγματίζει αδικαιολόγητα τους Αφρικανούς μετανάστες και φοβούνται ότι οι αιτήσεις εισόδου όσων αρνούνται να υποβληθούν στο τεστ ίσως απορρίπτονται.

\Η Γαλλία μετατρέπεται σε ξενοφοβικό κράτος. Η προϋπόθεση υποβολής ελέγχου με DNA για την είσοδο κάποιου στην χώρα είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Πρόκειται καθαρά για ένα μέτρο το οποίο κάνει διακρίσεις...\

Σε αντίθεση με τις πολλές και συνεχείς επικρίσεις, κάποιοι από τους μετανάστες, (όπως αυτοί στο Παρίσι), φαίνεται να υποστηρίζουν την ιδέα.

\Η τεχνικη του DNA είναι πολύ σημαντική, γιατί επιτρέπει να εισέρχονται στην Γαλλία νόμιμοι μετανάστες και κλείνει την πόρτα στους παράνομους. Εγώ προσωπικά υποστηρίζω τον νόμο αυτό...\

Η μετανάστευση και η συλλογή των πληροφοριών για τους μετανάστες, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πλέον ευαίσθητα θέματα στην γαλλική κοινωνία και η συζήτηση της αναμένεται να είναι πολύ έντονη.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Άρης Καπαράκης)